Az uszodavíz, a csapvíz, a fluoridok és a bromid hatása a pajzsmirigyre

12354

Cikkem legelején szeretném felvázolni a jód jelentőségét.

A jód és a tirozin létfontosságú a pajzsmirigyhormon termelésében.  Ha a szervezetbe jód jut, az azonnal elraktározódik a pajzsmirigyben, de a pajzsmirigy nehezen különbözteti meg a jódot a hozzá hasonló szerkezetű molekuláktól.

Itt kerül képbe a fluor, a klór és a bróm.

A klór, a fluor és a bróm a jódhoz hasonlón halogén elemek, térszerkezetük pedig sajnos annyira hasonlatos a jódéhoz, hogy a pajzsmirigy időnként ezeket a halogéneket veszi fel, és a jódot kiszorítva ezek az elemek foglalják el a jód helyét.

A jód kiszorításának folyamatát a legjobban talán dr. J. C. Jarvis írja le: „Eme négy halogén elem reakciókészsége fordítottan arányos az atomtömegével. Ez azt jelenti, hogy a négy elem bármelyike kiszoríthatja a nála nagyobb atomsúlyú másik elemet, de alacsonyabb atomtömegű elemet nem. A fluor például kiszoríthatja a klórt, a brómot és a jódot, mert mindhárom elemnél nagyobb az atomtömege. Hasonlóképpen a klór kiszoríthatja a brómot és a jódot, mert mindkettőnek magasabb az atomtömege. Ugyanígy a bróm kiszoríthatja a jódot a szervezetből, mivel a jód atomtömege magasabb.” (Ez összefoglalva azt jelenti, hogy az összes többi halogén elem kiszoríthatja a jódot.)

A jód az alábbi módon szorulhat ki a szervezetből minden egyes nap:

 • Az uszoda vizében vagy az esti fürdővízben található klór a hosszas ázás során felszívódik a szervezetben, kiszoríthatja a jódot és ezáltal a pajzsmirigyhormon szint csökkenéséhez vezethet.
 • A klórozott csapvíz fogyasztása nem csak a bélflórát károsíthatja, hanem a jód kiszorításáért is felelős lehet.
 • A fluoriddal dúsított víz fogyasztásával a szervezetbe jutó fluorid szintén kiszoríthatja a jódot.
 • A brómmal kezelt vagy kálium-bromátot tartalmazó lisztből készült péksütemények és tésztafélék fogyasztása hasonlóképpen a jód kiszorításával jár.
 • A ruhaneműk, textilek, szőnyegek és matracok gyártása során használt, bróm-tartalmú égésgátló anyagok gőzének belégzése is ilyen hatású.
 • Bizonyos üdítőkhöz (pl. Mountain Dew) brómozott növényi olajat is adnak, mely kiszoríthatja a jódot.

Tudom, hogy ez elkeserítően hangzik, de ne feledd, apró lépésekkel Te is bármikor jó irányba indulhatsz! Íme, néhány ötlet a kezdéshez:

 1. Ha klórozott vizű medencében úszol, akkor jódtartalmú étrend-kiegészítő szedését, vagy megfelelő mennyiségű, jódban gazdag élelmiszerek (pl. tengeri zöldfélék) fogyasztását javaslom. Ezzel megfelelő mennyiségű jód jut a szervezetbe, a pajzsmirigy pedig nem klórt, fluoridot vagy brómot fog tárolni.
 2. A bőrt érő klórmennyiség csökkentése érdekében szerelj a fürdőszobai csaptelepekre vízszűrőt.
 3. Az ivóvíz szűrésével a bevitt klór és a bromid mennyiségét egyaránt csökkentheted.
 4. A bróm-tartalmú égésgátló anyagokkal való kontaktust úgy kerülheted el, hogy a vásárolt ruhaneműt az első viselés előtt kimosod, illetve lehetőség szerint olyan ágymatracot, lakástextilt és szőnyegeket választasz, amelyeket nem kezeltek ilyen szerekkel.
 5. Ne használj brómmal kezelt vagy kálium-bromátot tartalmazó lisztet és ne fogyassz abból készült pékárut és tésztaféléket. Japán kutatók egy 1982-es tanulmányban leírták, hogy a kálium-bromát pajzsmirigyrákot okoz patkányokban és egerekben. A kálium-bromát használata tilos az EU-ban, Kanadában és Brazíliában, de az Amerikai Egyesült Államokban még mindig engedélyezett.

Ha pillanatnyilag nem tudsz vízszűrőt beszerezni, az is megfelelő megoldás lehet, ha hetente 3-4 alkalommal jódban gazdag élelmiszert fogyasztasz.

Forrás: https://deliciouslyorganic.net

Dr. Bérczy Judit megjegyzés: használjon fluoridmentes fogkrémet

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: