Befolyásolhatja-e a Candida-fertőzés a pajzsmirigyet?

1279

A Candida túlszaporodása gyakori kiváltó ok a fáradtság, a hormonális egyensúlyhiány, a gyakori hüvelyi vagy vizeletfertőzések, a bőrproblémák, a hangulati ingadozások és más tünetek kapcsán. A Candida túlszaporodása akár pajzsmirigy alulműködéshez is vezethet, vagy fokozhatja a pajzsmirigy egyensúlyának zavarával kapcsolatos tüneteket. A jó hír az, hogy van kiút a Candida-fertőzés és a pajzsmirigyproblémák ördögi köréből.

Mi is a Candida?

A Candida egy élesztőgomba, ami a belekben és a szájban él. Létfontosságú szerepet játszik a szervezetben, mivel segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Normális körülmények között csak kis mennyiségű Candida van jelen a szervezetben. Pont, amennyire szükség van.

Mit jelent a Candida-gomba elszaporodása?

A Candida elszaporodása gyakori jelenség. A Candida albiens gomba gyakran okoz élesztőgombás fertőzéseket a szájban, a hüvelyben és a bélben. Ha a Candida túlszaporodik, az azt jelenti, hogy a bélfalat bontva és a bélfalon áthatolva bejuthat a véráramba. Ez a folyamat szivárgó bélhez, mérgező melléktermékekhez, valamint a fáradtságtól a pajzsmirigy működési zavaráig számos tünethez és egészségügyi problémához vezethet. A cikk későbbi részében megismerheted a Candida-túlszaporodás tüneteit, és megérted a Candida-túlszaporodás és a pajzsmirigy működési zavarok közötti lehetséges kapcsolatot.

Mi okozza a Candida-gomba elszaporodását?

Az egészséges flóra kulcsfontosságú az egészség szempontjából. Az egészséges bélbaktérium-egyensúly sok „jó” baktériummal segít kordában tartani a Candida-szintet. A Candida-populáció azonban különböző okok miatt kicsúszhat az irányítás alól a szervezetben. Ilyen ok lehet például a pH egyensúly felborulása. Ha a pH-egyensúly felborul, a Candida-gombának esélye van arra, hogy a hasznosnál nagyobb mennyiségben növekedjen és elszaporodjon. Ha a szervezetben nincsenek jelen a jó, erős és egészséges bélbaktériumok, vagy a pH-egyensúly felborul, az bizony nagyon megnehezítheti a Candida-fertőzés leküzdését.

Egyes gyógyszerek, antibiotikumok és szájon át szedett kortikoszteroidok is növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát. Az antibiotikumokkal az a probléma, hogy nem csak a rossz baktériumokat, de a jókat is elpusztítják. Miközben elpusztítják a káros baktériumokat, az antibiotikumok sajnos megszabadítják a szervezetet az olyan egészséges baktériumoktól is, amelyekre szüksége van az emésztés elősegítéséhez, és a Candida mennyiségének egészséges tartományban tartásához. Ha gyakran írnak fel neked antibiotikumokat, akkor fennáll az esélye, hogy a bélbaktériumok nincsenek egyensúlyban. Ez pedig a Candida-gomba túlszaporodásához vezethet. A szájon át szedhető kortikoszteroidok esetén megvan az esélye annak, hogy valakinél Candida-fertőzés alakuljon ki a szájban. Az ilyen a gyógyszereket például az asztma kezelésében alkalmazzák, és inhaláláskor fontos, hogy kövesd az utasításokat, és minden használat után öblítsd ki a szádat. Az antibiotikumok és a kortikoszteroidok mellett a szájon át szedhető fogamzásgátlók is növelhetik a Candida-fertőzés kockázatát.

Emellett bárki, akinek gyenge vagy sérült az immunrendszere, nagyobb valószínűséggel szenved olyan fertőzésben, mint a Candida. Ide tartoznak azok is, akiknek autoimmun betegsége van, mint például a Hashimoto pajzsmirigygyulladás. A gyulladáskeltő, cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag, zöldségekből, gyümölcsökből, egészséges zsírokból és tiszta fehérjékből viszont kis mennyiséget tartalmazó étrend, a rossz alvás, a magas stressz-szint, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a környezeti mérgek mind-mind gyengíthetik az immunrendszert, és növelhetik a Candida-fertőzés és túlszaporodás kockázatát.

Hogyan terjed a Candida túlburjánzás?

A Candida egy alattomos élesztőgombafaj. Egyedülállóan képes alakot váltani annak érdekében, hogy védje magát a savassági szint, a hőmérséklet vagy más környezeti változásoktól. A gömbölyded élesztősejtekből hosszúkás hifasejtekké alakulhat át, amelyek átjuthatnak a bélbélnyálkahártyán, és potenciálisan szivárgó bél szindrómát okozhatnak. Ha pedig a Candida bekerül a véráramba, a bélrendszer egészségi probléma teljes testet érintő gonddá válhat, mert a gomba megtelepedhet a szájban, a bőrben, a pajzsmirigyben, a fülben, a szaporítószervekben és a test egyéb részeiben. Nem meglepő, hogy a Candida túlszaporodása a test minden részén tüneteket produkálhat, amelyek kihatnak az egész szervezet egészségére.

A Candida-gomba elszaporodásának tünetei

A Candida túlszaporodása az egész szervezetre hatást gyakorolhat, és krónikus tünetek hosszú listájához vezethet. A Candida-gomba elszaporodásának leggyakoribb tünetei a következők:

 • Bőr- és gombás fertőzések, például lábgomba, körömgomba
 • Krónikus bőrproblémák, például ekcéma, csalánkiütés, kiütések vagy pikkelysömör
 • Gyakori hüvelyi fertőzések, hüvelyi gombás fertőzések, húgyúti fertőzések, hüvelyi viszketés vagy végbélviszketés
 • Kimerültség, fáradtság vagy krónikus fáradtság
 • Ködös gondolatok, koncentrációs nehézségek, koncentrációhiány vagy gyenge emlékezet
 • Szorongás, depresszió, ingerlékenység vagy hangulati ingadozás
 • Emésztési problémák, például puffadás, gáz, székrekedés vagy hasmenés
 • Szájpenész (fehér nyelv)
 • Hormonális egyensúly elvesztése
 • Fibromyalgia vagy fibromyalgia-szerű tünetek
 • Autoimmun betegségek, például Hashimoto-betegség, pikkelysömör, lupusz, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség vagy reumás ízületi gyulladás
 • Súlyos szezonális allergia vagy fülviszketés
 • Erős sóvárgás a cukor, a finomított szénhidrátok és a cukros vagy szénhidrátos feldolgozott vagy gyorséttermi ételek iránt

A Candida-gomba túlszaporodása és a pajzsmirigy

Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik Hashimoto-kórban szenvednek, és a Candida túlszaporodás is jelen van náluk. Általában a pajzsmirigy egészségének támogatása érdekében is foglalkoznunk kell tehát az alapjául szolgáló Candida túlszaporodással. A Candida túlszaporodása számos okból befolyásolhatja a pajzsmirigyet. Nézzünk meg néhány lehetséges kapcsolatot a Candida túlburjánzása és a pajzsmirigy működési zavarai között.

A Candida-túlszaporodás szivárgó-bél szindrómához vezethet

A Candida túlszaporodása a bélfalak bontásával, majd a véráramba jutással szivárgó-bél szindrómához vezethet, ha a gomba nagy mennyiségben található meg a tápcsatornában. Ha nem foglalkoznak vele, a szivárgó bél olyan autoimmun állapotokhoz vezethet, mint a Hashimoto krónikus pajzsmirigygyulladás: mivel megterheli a szervezet immunrendszert, az immunrendszer elkezdi támadni a saját szöveteit, és bizonyos körülmények között ez a szövet a pajzsmirigy.

A Candida-túlburjánzás ételérzékenységekhez és intoleranciákhoz vezethet

A bélrendszer és a bélbaktériumok egészsége közvetlen kapcsolatban áll a pajzsmirigy egészségével. A Candida-fertőzés nagyon komoly állapot, és ételérzékenységekhez, valamint allergiákhoz vezethet. Ha egy időn át olyan élelmiszert fogyasztasz, amire érzékeny vagy, akkor jó esély van arra, hogy kialakul a szivárgó bél szindróma, ami aztán autoimmunitáshoz is vezethet. A reaktív ételek újra és újra történő fogyasztása az immunrendszeredben nagy mértékű zavart okoz, és gyulladást vált ki. Bármikor, amikor a szervezeted krónikus gyulladásos állapotban van, nagyobb a kockázata a betegségek kialakulásának, és ha az immunrendszered túlpörög, megtámadhatja a saját testszöveteket. Ebben az állapotban a test a pajzsmirigyre támadhat, ami autoimmun pajzsmirigybetegségekhez vezethet, mint például a Hashimoto-betegség vagy a Graves-kór.

Az egészségtelen bélmikrobák hatása a pajzsmirigyre

A bélbaktériumok egyensúlya nagyon fontos az egészség szempontjából, mivel bármilyen egyensúlyhiány esetén a kórokozó baktériumok szaporodhatnak el, megakadályozva ezzel az egészséges baktériumokat abban, hogy tegyék a dolgukat és megőrizzék az egészséget.

A nem egészséges bélbaktériumok hatása a pajzsmirigyre

Ha a bélben lévő baktériumok egyensúlya megbomlik, a T4-T3 átalakulás folyamata sérül. Meglepő módon a T4 aktív T3-á történő átalakulásának nagyjából 20%-a tápcsatornában történik. A bélmikrobák végzik a munka nagy részét, és az inaktív T4-et T3-szulfáttá alakítják. Ha a bélben lévő baktériumok egyensúlya megbomlik, vagy a káros baktériumok túlszaporodnak, ez a folyamat megszakadhat. A bélrendszer a tápanyagok felszívódásához is elengedhetetlen, így, ha a bélrendszer egyensúlya sérül, csökkenhet a tápanyagok felszívódása, ami végső soron vitamin- vagy ásványianyag-hiányhoz vezethet. A hiány aztán a pajzsmirigy egyensúlyának zavarát okozhatja.

A Candida-túlburjánzás hatása a mellékvesékre

A bélben túlszaporodó Candida stresszt jelenthet a mellékvesékre, valamint a HPA-tengelyre (a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg közötti funkcionális kapcsolatra) nézve. A mellékvesék a szervezet stresszválaszával foglalkoznak, és besegítenek az immunrendszer szabályozásába is. Amikor Candida-túlburjánzással és akár a túlszaporodás miatti esetleges tápanyag-felszívódási zavarokkal küzdünk, felborul a hormonális egyensúly, a mellékvesék egészsége romlik és a stresszhormonok egyensúlya felbomlik. Bármilyen típusú hormonális egyensúlyhiány végső soron pajzsmirigy egészségügyi problémákhoz vezethet, és ha a mellékvese egészségügyi problémáin túl még a pajzsmirigy betegséggel is küzdeni kell, az a tünetek romlását okozhatja.

Az immunrendszer lehet a kapcsolat

A molekuláris mimikri azt jelenti, hogy az immunrendszert aktiváló idegen anyag, az úgynevezett idegen antigén és a szervezet saját antigénje között szerkezeti hasonlóság áll fenn. A Candida és a pajzsmirigy között molekuláris mimikri azt okozhatja, hogy az immunrendszer összetéveszti a pajzsmirigyet a Candida-élesztőgomba fertőzéssel, ami pajzsmirigyműködési zavarokhoz vezet. A Candida szuperantigéneket is felszabadíthat, ami arra készteti az immunrendszert, hogy megtámadja a pajzsmirigyet, autoimmunitást okozva. Ráadásul a zavart immunrendszer, amely arra összpontosít, hogy tévedésből a pajzsmirigyet támadja, elhanyagolja a Candida-szintek egyensúlyban tartását, ez pedig ellenőrizhetetlen Candida-szaporodáshoz, súlyos Candida-túlszaporodáshoz és az autoimmun pajzsmirigybetegséggel szembeni fokozott sebezhetőséghez vezethet.

A Candida-túlburjánzás tesztelése

Ha a Candida-fertőzés tüneteit tapasztalod, a legelső fontos lépés a kivizsgálás. Szakember segíthet a különböző bélfertőzési szűrő-panelek kiválasztásában, amelyek nagyon hasznosak lehetnek annak megállapításában, hogy van-e Candida-fertőzésed. Ezek a panelek képesek kiszűrni másik gombás, bakteriális vagy vírusos túlszaporodást, bél diszbiózist és egyéb, esetlegesen jelenlévő bélrendszeri egészségügyi problémákat. Ezek egyszerű széklet- és vizeletvizsgálatok, amelyek kritikus egészségügyi problémát is feltárhatnak.

Természetes megoldások

Ha Candida-fertőzésed van, amely hatással van a pajzsmirigyre és általános egészségre, itt az ideje, hogy változtass a tested egyensúlyának megteremtése és az egészséged visszanyerése érdekében.

Ha azt gyanítod, hogy a problémád Candida-fertőzés, az első nagyszerű lépés lehet egy szakemberrel való együttműködés. Ő segíthet feltárni, miért alakulhatott ki a fertőzés, megfelelő vizsgálatokat végezhet, és beállíthat neked egy speciális Candida-diétát.

Fontos megjegyezni, hogy a Candida-túlszaporodás könnyen félrediagnosztizálható, különösen akkor, ha a tünetek látszólag a test különböző területeit érintik. Nagyon gyakori, hogy az orvosok tévesen depressziónak, arcüreggyulladásnak vagy más fertőzésnek vélik a tüneteket, és egyszerűen antibiotikumot írnak fel. Mint tudod, az antibiotikumok is okozhatják a Candida túlszaporodását, és ahelyett, hogy megoldanák a tüneteidet, tovább rontják azokat. A Candida-fertőzés diagnosztizálásához holisztikus megközelítésre van szükség, hogy megtalálják a gyógyulás útját.

Kövess gyulladáscsökkentő és gombaölő diétát

A Candida-fertőzés kezelésének természetes megközelítése mindig a gyulladáscsökkentő étrenddel kezdődik. Távolítsd el a gyulladáskeltő élelmiszereket, például a glutént, a cukrot, a finomított szénhidrátokat, az alkoholt, a koffeint, a finomított olajat, a gabonaféléket, a pasztőrözött tejtermékeket, a mesterséges édesítőszereket, a hagyományos állati termékeket, a gyorséttermi ételeket és a feldolgozott élelmiszereket az étrendedből. Fogyassz sok zöldséget, leveles növényt, fűszernövényt, fűszert és gyümölcsöt. Fogyassz egészséges zsírokat és jó minőségű, bio állati fehérjét. Iktass be az étrendbe gyulladáscsökkentő és gombaellenes élelmiszereket, például fokhagymát, kókuszolajat, kurkumát, aloe verát és gránátalmát.

Gombaellenes hatású étrend-kiegészítők

Gombaellenes gyógynövény és étrend-kiegészítő használata sokszor kritikus lépés a Candida-fertőzésből való felépülésben és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. Az oregánóolaj fantasztikus gyógynövényes étrend-kiegészítő, amely erős gombaölő, vírusellenes, antibiotikus és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran alkalmazzák Candida-túlburjánzás, más élesztőgombák túlburjánzása, parazita és bakteriális fertőzések, valamint ételmérgezések esetén. A lapachokéreg, a szőlőmag-kivonat, a fokhagyma, az olajfalevél-kivonat és a berberin is kiváló gyógynövényes étrend-kiegészítők, amelyeket gyakran alkalmaznak a Candida-fertőzés kezelésében. Tudnod kell, hogy ezek a kiegészítők okozhatnak bizonyos lecsengési reakciókat, ami azt jelenti, hogy néhány napig vagy hétig kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, például fejfájás, emésztési problémák vagy influenzaszerű tünetek, még mielőtt jobban lennél. A megfelelő szakemberrel való együttműködés remek módja annak, hogy kiválaszd a számodra megfelelő étrend-kiegészítőket.

Támogasd a bélrendszert

A bélflóra egyensúlyának támogatása elengedhetetlenül fontos a Candida-túlszaporodásból való felépüléshez. Fogyassz prebiotikumban gazdag élelmiszert, többek között fokhagymát, hagymát, csicsókát, spárgát, póréhagymát, pitypangzöldet és cikóriagyökeret. Egyél erjesztett élelmiszert, például savanyú káposztát, joghurtot, kefirt és kimchit a bélrendszer egészsége érdekében. Szedj kiváló minőségű probiotikumokat, és a máj támogatására szolgáló készítményeket.

A Candida túlszaporodása olyan általános állapot, ami pajzsmirigy alulműködéshez is vezethet, vagy fokozhatja a pajzsmirigy egyensúlyának zavarával kapcsolatos tüneteket. A jó hír az, hogy nem kell többé a Candida-fertőzés és a pajzsmirigy diszfunkció tüneteitől szenvedned. Kövesd a Candida-gomba túlszaporodásra vonatkozó természetes megoldásokat, hogy helyreállítsd a szervezetedet, visszanyerd egészségedet és életedet.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: