Hashimoto: a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka

11282

A pajzsmirigy alulműködés világszerte egyre több embert érint. A legtöbben pedig nem is tudják, hogy ez az aprócska szerv milyen fontos hormonokat termel. A pajzsmirigy hormonok hiánya a szervezet működésének lelassulását, energiaszintjének csökkenését eredményezi. Sokan csak azt veszik észre magukon, hogy életkedvüket mintha felőrölték volna a mindennapok nehézségei, pedig a panaszaikat egy jól kezelhető betegség okozza.

A pajzsmirigy alulműködés oka az esetek igen nagy részében egy autoimmun pajzsmirigy gyulladás, a Hashimoto kór. Kevesen hallottak erről a betegségről, pedig a pajzsmirigy hormonok hiánya egészen sok embert érint. Egyes kutatások szerint Magyarországon az idősebb korosztályban minden tizedik ember szervezetében kevesebb a pajzsmirigy hormon a kelleténél. A jelenség főleg idősebb korban és inkább nőknél alakul ki. Ebben szerepe lehet a női hormonrendszer jelentős változókori átalakulásának is. A Hashimoto betegség a tudomány jelenlegi állása szerint jól kezelhető. A betegség következtében a legtöbb érintett a pajzsmirigy alulműködés tüneteit tapasztalja.

A Hashimoto kór tünetei

A Hashimoto kór tünetei közé tartozik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Nyeléskor enyhe nyomásérzés is jelentkezhet. A pajzsmirigy fájdalom ugyanakkor nem jellemző. Az esetek nagy részében a betegek a pajzsmirigy alulműködés szerteágazó tüneteit is tapasztalják magukon, néhányuknál azonban átmenetileg a pajzsmirigy túlműködés okozta panaszok is megjelenhetnek. A pajzsmirigy alulműködés tüneteinek felismerése sokszor nehézséget okoz, mert a változatos jelenségeket az érintettek könnyen az öregedés, a leterheltség vagy a lelki problémák természetes jeleiként értelmezik.

A pajzsmirigy alulműködés tipikus megnyilvánulása a lassuló anyagcsere. Ennek eredményeként pedig

 • lassú pulzus
 • fáradékonyság
 • gyakori álmosság érzés
 • fázékonyság
 • indokolatlan, a korábbi táplálkozási szokások, esetleg fogyókúra mellett is jelentkező hízás
 • székrekedés
 • hajhullás
 • bőrszárazság
 • depresszió, kedvetlenség
 • koncentrációs zavarok
 • bőrszárazság
 • a szexuális késztetés csökkenése

is jelentkezhet.

A pajzsmirigy működési zavar a gyakori vetélések vagy meddőség oka is lehet. Megváltozhat a külső megjelenés: az arc duzzanata, a szemhéjak megereszkedése, az arckifejezés fásultsága is előfordul. Az indokolatlanul rekedtté váló hang szintén gyanúra adhat okot. Egyeseknél a hajhullás mellett látványosan megritkulhat a testszőrzet, többek között a szemöldök is.

Magas anti TPO, alacsony T3 és T4, magas TSH: a vérkép elemzése

A Hashimoto betegség vizsgálata a pajzsmirigy tapintásos, illetve ultrahangos feltérképezésén túl első körben vérvizsgálattal történik. A T3 és T4 pajzsmirigy hormonok és a pajzsmirigy működését serkentő hormon, azaz a TSH szintjének mérése a vérben a pajzsmirigy alulműködését, illetve túlműködését is igazolhatja. A T3 és T4 hormonok magas szintje a vérben pajzsmirigy túlműködésre, elégtelen mennyiségük ennek ellenkezőjére, pajzsmirigy alulműködésre utal. A hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy alulműködés TSH értéke rendszerint magas, hiszen ilyenkor a vérben megemelkedik a pajzsmirigy-serkentő hormon szintje annak érdekében, hogy a pajzsmirigy nagyobb mennyiségű hormon termelésére kényszerüljön. A TSH és a pajzsmirigy hormonok mennyiségének mérése együttesen utal a pajzsmirigy működési zavaraira.

Amikor a pajzsmirigy autoimmun betegség következtében nem képes elegendő hormont előállítani, a vérképben nemcsak a TSH, hanem egy másik mutató, az anti TPO magas szintje is a Hashimoto kórra utal. A TPO, azaz a tireo-peroxidáz egy olyan enzim, amelyre szükség van a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez.

Az anti TPO magas szintje tehát a pajzsmirigy ellenes antitestek jelenlétét mutatja meg a szervezetben. A magas anti TPO az autoimmun pajzsmirigy gyulladás jellegzetes velejárója. Vannak olyan betegek is, akiknél a pajzsmirigy alulműködés tünetei nem jelentkeznek, a pajzsmirigy tapintható elváltozásai és az anti TPO magas szintje a vérben azonban jelzi a pajzsmirigy gyulladás jelenlétét.

A Hashimoto kezelése

Mivel a Hashimoto betegség legtöbb esetben pajzsmirigy alulműködéssel is együtt jár, kezelése leggyakrabban a pajzsmirigy hormon pótlását jelenti. A tiroxin tartalmú pajzsmirigy gyógyszert élete végéig szedi a legtöbb beteg. A pajzsmirigy hormon szintjének rendszeres ellenőrzése mellett ugyanakkor a betegek életminősége ugyanolyan lehet, mint egészséges társaiké.

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan a Hashimoto kórra is igaz ugyanakkor, hogy az érintettek életmódja hatással lehet a tünetek alakulására is.

Hashimoto diéta: keresd a szelént!

A szelén hatása a pajzsmirigyre kevésbé közismert. Korábban a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka a jódhiány volt. Ennek ellensúlyozására világszerte elterjedt a mindennapi táplálkozáshoz, főzéshez a jódozott konyhasó használata. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a pajzsmirigynek megfelelő mennyiségű jódra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen a hormontermelésre, a szelén pajzsmirigy alulműködésre gyakorolt hatásáról azonban sokkal kevesebb szó esik. Különösen fontos probléma ez az autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén. Azok számára ugyanis, akiknek pajzsmirigy működési zavarait Hashimoto kór okozza, a jód fogyasztása nem javasolt! A szelén jótékony hatása a pajzsmirigyre azonban Hashimoto betegség esetén is érvényesül.

Miért nem fogyaszthat jódot az, akinél a pajzsmirigy alulműködés oka a Hashimoto kór?

Hashimoto gyulladás esetén a jód fokozhatja a pajzsmirigy ellenes antitestek termelődését, azaz az autoimmun gyulladásos folyamatot, ezért magas jódtartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása ilyenkor kerülendő. A jód a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez alapvetően szükséges ásványi anyag. Ugyanakkor a pajzsmirigy túlműködés a jód nagyobb mennyiségű pótlása révén is kialakulhat.

A legtöbb esetben azonban megfigyelhető, az alacsony hormonszint okozta panaszok hátterében: a Hashimoto kór. Ebben az állapotban a nagydózisú jód kifejezetten rossz hatással lehet. A magas jódtartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén tehát nem javasolható.

A jóddal ellentétben azonban a szelén a pajzsmirigy túlműködés tüneteivel járó Basedow-kórban, illetve az autoimmun pajzsmirigy gyulladás egyes eseteiben is javasolt lehet. A szelén tabletta pajzsmirigy működésre gyakorolt hatását ugyanakkor a kezelőorvossal ilyenkor is egyeztetni kell. A szervetlen készítményekkel szemben a szervezet számára a szerves formában bevitt szelén sokkal természetesebb, jól hasznosítható ásványi anyag forrást jelent.

A pajzsmirigy szelén tartalmú enzimek segítségével képes a megfelelő működésre. A szelénben gazdag ételek fogyasztása tehát a pajzsmirigy diéta fontos része kell, hogy legyen. A mindennapi élelmiszerek közül a szelén a paradióban, húsokban, a spárgában, a káposztában, a brokkoliban, a babban, a banánban és a narancsban, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban található meg nagyobb mennyiségben. Magas a szelén tartalma a tengeri halaknak, rákoknak, kagylóknak, algáknak és moszatoknak is, ezek fogyasztása Hashimoto betegség esetén is általában javasolhatók.

Forrás:

https://drinfo.aeek.hu/

https://www.endokrinkozpont.hu/

https://www.endokrinkozpont.hu/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: