Miért érdemes a reverz T3 szintet ellenőrizni?

5309

Nyomára bukkanhatunk a pajzsmirigy működést befolyásoló olyan tényezőkre (emelkedett reverz T3 szint) – normál TSH, T3, T4 értékek mellett tapasztalt pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek hátterében.

Nagyon gyakori problémának számít, hogy valaki pajzsmirigy-alulműködésre jellemző tüneteket tapasztal (menstruációs zavarok, hízás, székrekedés, bőrszáradás, hajhullás, fáradékonyság) pedig a TSH, T3, T4 eredmények a normál tartományban vannak. Ilyen esetekben célszerű ellenőriztetni a reverz T3 (rT3) szintet.

Pár alapfogalmat tisztázzunk!

Mi is a T3 és a T4?

A T3 a pajzsmirigyhormonok egyike, mely teljes nevén trijód-tironin, míg a T4 a tetrajód- tironin (tiroxin). Mivel a T4 egy inaktív hormon, ezért egy dejodináz enzim segítségével T3-má kell alakulnia. A T3-ból jóval kevesebb kering a vérben, az élettartama rövidebb a T4-hez képest, fontos tudatosítanunk, hogy sejtjeink, szöveteink, egész szervezetünk számára ez az aktív hormon.

A TSH mellett (ami a pajzsmirigy-stimuláló hormon) vérvétel során ezeknek a hormonoknak a szintjét is szokás ellenőrizni a biztosabb és pontosabb diagnózis céljából. A pajzsmirigy hormonok szerepe többek között az anyagcserefolyamatok szabályozása, a növekedés, a fehérjeszintézis, idegrendszer fejlődése és működtetése, a kalcium anyagcsere energetikai hátterének biztosítása, vagyis sok mindenre hatással vannak a szervezet működésében- ezáltal érthetőbbé válik, hogy a pajzsmirigy hormontermelési zavarai igen változatos tünetekben nyilvánulhatnak meg.

Mi a reverz T3?

A reverz T3 (rT3) ugyanúgy a T4-ből képződik. Az rT3 lényegében egy inaktív hormon, ám képes a sejtek T3-at kötő receptorokhoz kapcsolódni, mint hamis kulcs a zárban. Azonban ez a kapcsolódás nem hozza létre az anyagcserefolyamatokat támogató energetikai rendszert. Az aktív T3 nem képes beépülni a sejtekbe, mivel az rT3 elfoglalja a T3 kötődési helyeit.

Reverz T3 szindróma

A reverz T3-ból alapesetben kis mennyiség termelődik. Probléma akkor van, ha szintje megemelkedik, több termelődik belőle és kiszorítja az aktív T3-at. Mivel ekkor a sejtek nem kapják meg a számukra szükséges aktív hormont, hiány alakul ki és pajzsmirigy-alulműködés tünetei lépnek fel- ezt nevezzük reverz T3 szindrómának.

Tehát, ezért nagyon fontos a rT3 vizsgálata.

Mi állhat ennek a hátterében?

Az emelkedett reverz T3 esetén fontos ellenőrizni a szervezet a szelén, D-vitamin ellátottságát, tájékozódni nincsen-e inzulinrezisztencia jelen, illetve krónikus máj-és vesebetegségben is előfordulhat, hogy a reverz T3 magasabb.

A rT3 szintjét még megemelheti: átmenti extrém hideg, akut-, és krónikus stresszel járó állapotok, mely a kortizolszint megemelkedésével jár, műtét, sérülések, fogászati beavatkozás, diabétesz, heveny gyulladás (pl mandula-, tüdő, vesegyulladás), alacsony szénhidráttartalmú- low carb -diéta, életfontosságú tápanyagok hiánya és környezeti toxinok: nehézfém mérgezés, szerves oldószer terhelés stb.

Fontos tudatosítanunk, hogy az okok kikutatása elengedhetetlen a megfelelő terápiás protokoll felállításához, melyben helyet kaphat úgynevezett célzott T3 hormonpótlás is.

A gyakran jelenlevő stresszterhelés miatt a mellékvese regenerálás is alapvető segítséget ad.

Figyeljünk arra, hogy az elfogyasztott ételt a szervezeted jól megeméssze és ezzel a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges tápanyagok felszívódhassanak Az egészséges emésztés egyik elengedhetetlen alapfeltétele a nyugodt étkezés és az alapos rágás!

Kevesebb élénkítő ital kávét fogyasszunk. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Megfelelő hidratáció hiánya komoly stresszt jelent a szervezetnek.

A megfelelő mennyiségi és minőségi alvás szintén alapvető segítséget nyújt a szervezet regenerálódásához, a megfelelő szöveti folyamatok harmóniájának fenntartásához és a helyes az egész szervezetet egészségét szolgáló megfelelő aktív T3 szint fenntartásához is.

Igazolt D-vitamin, szelén hiány esetén, a fenti vitamin és nyomelempótlással szintén helyreállíthatjuk a helyes T3/ reverT3 arányt.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: