Pajzsmirigy problémák és alvás

972

• Mi a pajzsmirigy betegségek kialakulásának oka?

• Lehet a pajzsmirigy probléma az alvászavar okozója?

• Tippek a jobb alváshoz pajzsmirigy problémák mellett

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, ami a nyak elülső részén helyezkedik el. Kétféle hormont termel: a tiroxint és trijód-tironint, amelyek a szervezet energiafelhasználását szabályozzák. Ezek a hormonok hatással vannak a legtöbb szervre és esszenciális szerepet játszanak számos olyan élettani folyamatban, mint a légzés, szívritmus, emésztés és testhőmérséklet szabályozás.
Ha túl sok, vagy túl kevés van ezekből a hormonokból, annak kedvezőtlen hatása lesz a szervezetre. A megfelelő egészségi állapot megtartásához fontos a pajzsmirigyhormonok egyensúlyban tartása. A pajzsmirigy rendellenességek alvászavarokat is okozhatnak. Ellentmondásos módon, mind a hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés), mind a hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés) rizikótényező bizonyos alvászavarok kialakulásában.

Mi a pajzsmirigy betegségek kialakulásának oka?

A szervezetünk 24 órás ciklusban működik, amit cirkadián ritmusnak nevezünk. Ezt a precíz rendszert az cirkadián „óra” szabályozza, amely az agy hypothalamus suprachiasmatic nucleusnak (SCN) nevezett részén található.
Az SCN különböző hormonokat bocsájt ki, amelyek segítik a szervezet és különböző testi működések egyensúlyát fenntartani, amelyekbe beletartozik az alvás-ébrenlét ciklus is. Ezek közül az egyik, a tireotropin stimulálja a pajzsmirigy hormon kibocsájtását. Ha a pajzsmirigy alul- vagy túlműködik, akkor az megzavarja a tireotropin termelést és így a teljes cirkadián ritmust is.

A hipotireózisként, vagy pajzsmirigy alulműködésként ismert állapot akkor áll fenn, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Az Egyesült Államokban végzett becslés szerint 20-ból 1, 12 évnél idősebb ember szenved hipotireózisban. Ezeket a betegeket gyakran mesterséges pajzsmirigyhormonnal kezelik.
A hipertireózis vagy pajzsmirigy túlműködés nagyjából 100-ból 1 embert érint az Egyesült Államokban. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy túlzott mennyiségű hormont termel. Ezeknek a betegeknek általában olyan gyógyszeres kezelést írnak elő, amely csökkenti a pajzsmirigyhormon szintet.
Néhány pajzsmirigy problémától szenvedő embernél a háttérben álló autoimmun betegség is okolható az állapotért. Ezekben az esetekben az immunrendszer tévedésből a szervezet sejtjeit támadja a kártékony behatolók helyett. Az olyan betegségek, mint a Basedow-Graves-kór hipertireózist, amíg az olyan kórképek, mint a Hashimoto-betegség hipotireózist okoznak. Az 1-es típusú cukorbetegséget is rizikó tényezőként tartják számon hipo- és hipertireózis kialakulásában is.

A terhesség is összefüggésben lehet a pajzsmirigy problémákkal, még azoknál a nőknél is, akiknek nincsen pajzsmirigy betegség a kórtörténetükben. A kezelőorvosok folyamatosan ellenőrzik a pajzsmirigyhormon szinteket a kismama és baba egészsége érdekében. Néhány nő a szülést követő 1 évben tapasztal pajzsmirigy alulműködésből vagy túlműködésből származó problémákat. A már fennálló pajzsmirigy problémától szenvedő nőknek a betegség kezelése javallott mielőtt teherbe esnének.

Végül, de nem utolsó sorban, a jód is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségében. A pajzsmirigy jódot használ fel a hormontermeléséhez, így a nem megfelelő vagy túlzott étrendi jódbevitel hozzájárulhat pajzsmirigybetegségek kialakulásához.

Lehet a pajzsmirigy probléma az alvászavar okozója?

A pajzsmirigy működési egyensúlyzavara összefüggésben van az alvásproblémákkal. A hipertireózis (túlműködés) olyan módon okozhat alvászavarokat, hogy idegességből, vagy ingerültségből származó izgalmi állapotot, izomgyengeséget és állandó fáradtságérzetet hoz létre. A pajzsmirigy túlműködés ezenkívül éjszakai izzadást, gyakori vizelési ingert is okozhat.
A hipotireózistól (alulműködés) szenvedő emberek gyakran tapasztalnak éjszaka jelentkező hideggel szembeni intoleranciát, ízületi vagy izomfájdalmat és zavart alvást. Egy tanulmányban összefüggést találtak a pajzsmirigy alulműködés és a rossz alvásminőség között. Ezutóbbi azt jelenti, hogy több ideig tart elaludni és rövidebb ideig tart az alvás időtartama éjszakánként. A hipotireózishoz köthető alvászavarok szempontjából rizikónak számít: a fiatal kor, az alacsony testtömegindex és a női nem.
Emellett, a hipotireózis okozhat hiperszomniát (fokozott aluszékonyságot) vagy ellenállhatatlan álmosságot napi szinten. A hiperszomnia egy háttérben álló egészségügyi probléma miatt alakul ki, ami legyakrabban a hipotireózis, a hormonrendszerben okozott zavart keltő hatása miatt. Sőt, a kezeletlen hipotireózist összekeverhetik az alvás során jelentkező csökkent légzés (hipoventilláció), vagy alvás közben jelentkező felszínes légzés állapotaival.
A pajzsmirigybetegség hajlamosító tényezője a nyughatatlan láb szindrómának (RLS). Az ebben a betegségben szenvedő egyének kényelmetlen, vagy kellemetlen érzetet érzékelnek a lábukban, amikor a testük amúgy nyugalomban van. A legtöbb esetben az RLS tünetei este vagy elalvás körül jelentkeznek. Mivel ez a rendellenesség zavaró, így jelentős alvásidőtartam csökkenést okozhat, ami az ébrenléti állapotra is kedvezőtlen hatással van. Habár ritkán, de előfordul, hogy a túlműködő pajzsmirigy hajlamosító tényező lehet az éjszakai rémület kialakulásában, ami hirtelen, rémült ébredésekkel jellemezhető alvászavar.

Az alvási szokások szerepet játszhatnak a pajzsmirigybetegékre való érzékenységben. Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik napi 7 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb a hipertireózis kialakulásának kockázata, amíg azoknál, akik napi 8 óránál többet alszanak, mind a pajzsmirigy alulműködésre és túlműködésre is nagyobb a rizikó. Sőt, az optimális alvásról úgy tartják, hogy támogatja az immunrendszer egészségét és a gyengébb immunrendszerű egyéneknél nagyobb a kockázat pajzsmirigy rendellenesség kialakulására.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A hipotireózis lassan alakul ki, így sokan észre sem veszik a tüneteiket évekig. Emellett számos egészségügyi problémának vannak hasonló tünetei, így a kezelőorvos valószínűleg egy sor egyéb vizsgálatot is elrendel. Ugyanez igaz a hipertireózisra is, a diagnózisig vezető úton számos vértesztet el kell végezni. Az idősebbeknél eltérően jelentkezik a hipertireózis, tévesen depressziónak vagy demenciának gondolhatják, mert hasonlóan okozhatja a csökkent étvágy és szociális elszigetelődés tüneteit.

További vértesztek is vannak, amelyek a tiroxin, trijód-tironin és tireotropin mennyiségét vizsgálják annak érdekében, hogy el tudják dönteni, hogy alul- vagy túlműködik a pajzsmirigy. A hipotireózistól szenvedő embereknek levotiroxint írhatnak fel, ami egy pajzsmirigyműködést stimuláló mesterséges hormon. 6-8 héttel a gyógyszeres kezelés megkezdése után mérik vissza, hogy javulnak-e a hormonszintek. Ha hipertireózisra gyanakodnak, akkor metimazolt írhatnak fel, ami egy pajzsmirigyműködés ellen ható gyógyszer.

A pajzsmirigyvizsgálatokat gyakran elrendelik várandós nők esetében, mert náluk magasabb a kockázat pajzsmirigybetegség kialakulására. Azoknak is javasolhatják ezeket a vizsgálatokat, akik meddőségi kezelést igényelnek, mivel a hipo- és hipertireózis is okozhat problémákat a fogantatás terén.

Ha rendellenes duzzanatot találunk a torkunk oldalsó részén, akkor érdemes orvosi kivizsgálásra menni, mivel ez lehet akár a pajzsmirigydaganat első jele is, amit megközelítőleg 47.000 egyénnél diagnosztizálnak minden évben. A pajzsmirigydaganat egyéb tünetei közé tartozik a nehezített légzés vagy nyelés vagy a szokatlanul rekedt hang. A pajzsmirigydaganat eredhet genetikai örökségből és a sugárzásnak való kitettség – különösen gyermekek esetében – növeli a kockázatot.

Tippek a jobb alváshoz pajzsmirigy problémák mellett

Azok a pajzsmirigy betegségtől szenvedő emberek, akik csökkent mennyiségű, vagy zavart alvást tapasztalnak, enyhülésre számíthatnak, ha cselekvésre szánják el magukat.

A legtöbbeknek kulcsfontosságú a megfelelő szobahőmérséklet megtalálása. Számos szakértő egytért abban, hogy 18.3 °C (vagy 65 Fahrenheit fok) az ideális hőmérséklet alváshoz. Azonban eltérő lehet az érzet azok számára, akik hipertireózistól szenvednek (éjszakai izzadás) és azoknak is, akik hipotireózisban érintettek (intolerencia hideggel szemben). A 15.6-19.4 °C-ot (vagy 60-67 Fahrenheit fokot) tartanak átlagosnak, de a pajzsmirigybetegséggel élők ezen a tartományon kívül eső értéket is preferálhatnak.

Gyakoroljuk jó alváshigiéniát, ami akkor is segít az alvásminőségen, ha van pajzsmirigy probléma és akkor is, ha nincs. Az alváshigiénia azokra a gyakorlatokra és szokásokra vonatkozik, amelyek elősegítik a konzisztens, zavartalan és regeneráló alvást. Ebbe beletartozik, az, hogy ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel (a hétvégéket is beleértve), kerüljük az elektronikus eszközök használatát az alvást megelőző egy órában, és vezessük le az estét valamilyen könnyű zenével, könnyed lazítással, vagy egyéb relaxáló tevékenységgel.

Az egészséges táplálkozás is elengedhetetlen az alváshigiéniához. A nehéz étkezések lefekvés előtt zavart alváshoz vezethetnek, így jobb, ha csak könnyű ételeket fogyasztunk ilyenkor. A pajzsmirigy problémáktól szenvedőknek különösen ügyelniük kell a jódbevitelükre is, mivel a túl kevés, vagy túl sok étrendi jód is befolyásolja a pajzsmirigyműködést. Emellett a kávét és alkoholt is érdemes kerülni a lefekvés előtti órákban, mivel mindkettő megzavarja az alvást.

*Dr. Bérczy Judit megjegyzése:

A pajzsmirigy gondok gyakran együtt járnak inzulinrezisztenciával. Ennek feltárásához fontos a cukorterheléssel elvégzett inzulinrezisztencia vizsgálat elvégzése, valamint a vitaminellátottság tesztelése is.

Forrás: https://www.sleepfoundation.org/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: