Pszichológiai tünetek és pajzsmirigy-rendellenességek

2017

A pajzsmirigy-betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak érzelmi vagy mentális egészségügyi tüneteket is a fizikai tüneteken túl. Ez különösen igaz a hipertireózisban (pajzsmirigy-túlműködésben), a hipotireózisban (pajzsmirigy-alulműködésben), a pajzsmirigyhez kapcsolódó szembetegségben vagy a pajzsmirigyrákban szenvedőkre.

Milyen érzelmi problémák jelentkezhetnek?

Bármilyen típusú is legyen a pajzsmirigy-rendellenesség, érzelmesebbnek találhatod magad, mint korábban, és néha egészen gyorsan és kiszámíthatatlanul változhat meg a hangulatod. A jellemző érzelmi problémák lehetnek:

Túlműködés
• szorongás – idegesség, gyomorgörcs, heves szívdobogás, remegés

Alulműködés
• depresszió – rossz hangulat, nehezen élvezed a dolgokat, sírás, étvágytalanság, alvászavar
• szorongás – ez lehet magának a pajzsmirigy-betegségnek a következménye, vagy kialakulhat a mindennapi elvárásokkal kapcsolatos aggódás miatt

Túlműködés vagy alulműködés esetén egyaránt
• hangulatingadozások – érzékenység, ingerlékenység vagy türelmetlenség, amit sokszor „szeszélyességként” emlegetnek
• alvási problémák

És mi a helyzet a mentális egészségi problémákkal?

A mentális vagy kognitív egészséggel kapcsolatos problémák leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködés kapcsán jelentkeznek, például:

• koncentrációs nehézségek
• rövid távú emlékezetkihagyás
• érdeklődés és szellemi éberség hiánya

A tünetek miatt az idősebbek akár a tartós memóriazavarra (demencia) is gyanakodhatnak, azonban ezek a tünetek ritkán olyan súlyosak, mint a demencia esetében.

Mi okozza a pszichológiai tüneteket?

Az ok néha a pajzsmirigyhormonok rendellenes szintje. A pajzsmirigyhormonok szintjének gyors változása különösképpen megzavarhatja az érzelmeket. Főleg a túlműködéskor a pajzsmirigyszintek gyors és hatékony szabályozása elengedhetetlen a hangulat stabilizálásához, és fontos e szintek stabilan tartása.

Néha a pszichológiai tünetek a kezelés mellékhatásaként alakulnak ki. A szteroidok például súlyosbíthatják a depressziót. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél a szívritmus lassítására és a szorongás csökkentésére felírt béta-blokkolók esetenként fáradtságot, depressziót és csökkent szellemi éberséget okozhatnak.

A pajzsmirigy-rendellenesség a külsőben is okozhat változásokat – például pajzsmirigy-szembetegség, fogyás vagy súlygyarapodás, hajhullás miatti változások –, amelyek hozzájárulhatnak az alacsony önbecsüléshez vagy a rossz hangulathoz.

Az még bizonytalan, hogy a stresszes életesemények kiválthatnak-e a pajzsmirigybetegséget. A stressz azonban súlyosbíthatja és ronthatja a pajzsmirigy-betegség által okozott tüneteket, és hatására a tünetek megszüntetéséhez hosszabb időre lehet szükség.

Ha kiderül, hogy pajzsmirigyrákod van, az bizony stresszt okoz. Egyáltalán nem szokatlan az érzelmi reakciók megnyilvánulása a kezelés előtt, alatt vagy után. Beszélj kezelőorvosoddal, ellenőriztesd, hogy a pajzsmirigy gyógyszered beállítása megfelelő-e. Egy támogató csoport felkeresése vagy a Brit Pajzsmirigy Alapítvány önkéntesével való beszélgetés segíthet átvészelni ezt az időszakot.

Okozhatja az is, ha elfelejted bevenni a gyógyszeredet. Vannak, akik elveszítik motivációjukat a napi tablettaszedés vagy a rendelői látogatások miatt. A tabletták rendszertelen szedése azonban felboríthatja a hormonháztartást és súlyosbíthatja a pszichés tüneteket.

Sokszor egészen más tényezők is állhatnak a háttérben, ezért mindig fontos, hogy megvizsgáld a téged érintő dolgokat.

Mi a helyzet a kezeléssel?

Szerencsére az esetek túlnyomó többségében a pszichés tünetek enyhülnek a pajzsmirigy-rendellenesség kezelésekor (amennyiben a pajzsmirigy okozza a problémát). Azonban lehet, hogy a javulás nem következik be olyan gyorsan, mint remélted, és ilyenkor előfordul, hogy érzelmileg és lelkileg „nem vagy egészen jól” vagy „magad alatt vagy” egy ideig még azután is, hogy a vérvizsgálat értékei visszatértek a normál szintre. Segítséget sokan tudnak nyújtani:

• beszélj orvosoddal
• fordulj olyan szakemberhez, aki a pajzsmirigy rendellenességek kezelésében tapasztalatot szerzett
• kérj segítséget egy családtagtól vagy közeli baráttól, aki átsegít ezen a nehéz időszakon, vagy
• beszélj olyanokkal, akik hasonló helyzetet éltek meg – a Brit Pajzsmirigy Alapítvány például önkéntes és helyi támogató csoportokat működtet

Ne érezd magadat kínosan és ne legyél zavarban, hanem beszélj orvosoddal a pajzsmirigy-rendellenességéhez kapcsolódó pszichológiai tünetekről. Ezek a tünetek a pajzsmirigy-betegség fontos részét képezhetik, ezért annyi kérdést tegyél fel, amennyit csak szeretnél, hogy tisztázd, mi történik veled.

A tünetek a családodra és a barátaidra is hatással lehetnek, ezért fontos, hogy megadd számukra a lehetőséget, hogy ők is megértsék, mi történik. A tünetek a munkádra is hatást gyakorolhatnak, ezért lényeges, hogy munkáltatód is átlássa a problémát. Hasonlóképpen az iskoláskorú gyermekeknél és fiataloknál ezek a tünetek az iskolai, főiskolai tevékenységekre is kihatnak, ezért fontos, hogy a tanárokat tájékoztassák és – különösen a vizsgaidőszakban – a tanárok támogatást biztosítsanak az érintett diáknak.

Az olyan fizikai tünetek, mint a hajhullás, a pajzsmirigyhez kapcsolódó szembetegség (angolul: TED) a súlygyarapodás vagy fogyás mind befolyásolhatják a közérzetedet. Orvosod szakorvoshoz küldhet tovább, aki biztosan tud segíteni.

Bár az ok fizikai, a szorongás vagy a depresszió néha önálló kezelést igényel. A nem gyógyszeres terápiák, például a relaxáció vagy a rövid távú pszichoterápia segíthetnek. Ha a problémád igényli, az orvos felírhat gyógyszert, például antidepresszánst.

Amennyiben a tüneteid különösen súlyosak, vagy a pajzsmirigy-kezelést követően is fennállnak, akkor kérd meg kezelőorvosodat, hogy utaljon be pszichiáterhez vagy klinikai pszichológushoz, aki jártas a fizikai betegségekhez kapcsolódó pszichológiai problémákban.

Meg fogok gyógyulni?

A legtöbb pajzsmirigy-rendellenesség típus esetében jók a kilátások, és bár a pszichológiai tünetek rendeződéséhez hosszabb idő szükséges, a betegek általában teljesen felépülnek, és normális életet élnek a betegség kezelését követően. Ha a tünetek nem enyhülnek, annak oka az lehet, hogy a problémák hátterében más magyarázat áll, és további kezelésre és vizsgálatra lesz szükség a helyzet kezelésére.

Néhány lényeges pont…

• A pajzsmirigy állapotának stabilizálódásával az érzelmi és mentális egészségügyi problémáid javulni fognak, és jók a hosszú távú kilátások.
• Ha tüneteid a kezeléssel nem csillapodnak, akkor vagy lassan reagálnak, vagy pedig nem a pajzsmirigy-betegség áll a háttérben.
• Ha egy családtag vagy közeli barát segítségét kéred, vagy beszélgetsz valakivel (például az Alapítvány egyik önkéntesével), aki már átélt hasonló helyzetet, segíthet ebben a nehéz időszakban.
• Beszélj orvosoddal, ő segíteni fog, vagy kérj beutalót specialistához.

A pajzsmirigy-probléma gyakran öröklődik a családon belül, és ha egy családtag rosszul érzi magát, bátorítani kell, hogy beszéljen a háziorvossal, hogy vajon indokolt-e a pajzsmirigyvizsgálat.

Ha kérdéseid vagy aggályaid vannak a pajzsmirigy-betegségeddel kapcsolatban, fordulj orvosodhoz vagy a szakorvosodhoz, mert ők a legjobb tanácsadóid. Kapcsolatba léphetsz a Brit Pajzsmirigy Alapítvánnyal is további információkért és támogatásért, illetve, ha bármilyen észrevételed van a jelen tájékoztatóban szereplő információkkal kapcsolatban.

Dr. Bérczy Judit megjegyzése: A Budai Endokrinközpont „Pajzsmirigy betegséggel – teljes életet” facebook csoportja jó támogatást tud adni.

Forrás: https://www.btf-thyroid.org/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: