10 tipp hipertireózis diéta esetén

4746

Amikor a 35 éves Sheilát pajzsmirigy problémákkal diagnosztizálták, aggódott, mert nem tudta, hogy helyesen táplálkozik-e, vagy sem. És erre nagyon jó oka volt. A pajzsmirigy-kezelés egyik legfontosabb része az egészséges étrend. De nem mindig könnyű eldönteni, mit lehet enni és mi az, amit jobb elkerülni. Ami az egyik ember számára egészséges élelmiszernek számít, nem biztos, hogy másnak is az. Következzen tehát 10 tipp hipertireózisban szenvedőknek.

1. Fogyasszunk magas rosttartalmú élelmiszereket

A magas rosttartalmú étrendnek köszönhetően hosszabb ideig érzi magát eltelítve az ember, és ezáltal energikusabbá válik. Mi több, a rostok az emésztést is segítik, így egyértelműen enyhítik a hipertireózis miatt esetlegesen fellépő bélrendszeri panaszokat. Magas rosttartalmú ételek közé tartozik például az alma, a bab, a különböző bogyós gyümölcsök, a kókusz, az okra, a lencse, a diófélék, a citrusfélék és a lenmag.

2. Együnk gyakrabban, de kisebb adagokat

A hipertireózissal az a legnagyobb baj, hogy túl gyors az energiafelhasználás.. Érdemes gyakrabban kisebb, de magas kalória tartalmú fogásokat enni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magas zsír-, és keményítő tartalmú ételeket kellene fogyasztani. Az ételeidhez olyan élelmiszereket adj hozzá, amelyek hosszan tartó teltségérzetet ad például a teljes kiőrlésű liszt, a zab, a kukorica, a paneer sajt, a tofu, a bab és az édesburgonya.

3. Ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem

A pajzsmirigy problémákat csak tovább fokozza a villámdiéta vagy a böjtölés. Ha muszáj böjtölnünk, akkor legalább kerüljük az olajos ételeket. Helyettük inkább fogyasszunk gyümölcsöt. Legyen nálunk mindig valamennyi rágcsálnivaló. Ez lehet például aszalt gyümölcs, alma, főtt tojás vagy főtt bab. Lehetőleg ne keksszel, pékáruval vagy chipsszel próbáljunk meg enyhíteni az éhségünkön. Hordjunk magunkkal kis puffasztott rizst némi hagymával, paradicsommal és korianderrel – kiváló rágcsálnivaló!

*B.J. megjegyzés: Léböjtkúra tartása hipertireózisban ellenjavallt. Amikor a tünetek elmúlnak és a pajzsmirigyhormon értékek közül az szabad T3 (Ft3) és szabad T4 (Ft4) bekerül a normál tartományba, lehetséges a speciális böjtkúra megtartása, de kizárólag szakember segítsége és felügyelete mellett.

4. Csökkentsük a jód-bevitelt

A friss hal, az alga, a tojás, a nyers tej és a banán természetes jód források. Mesterséges jód forrás a jódozott só. A hipertireózisban szenvedő betegeknek kisebb a jódszükségletük a pajzsmirigy túlműködés miatt. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a nagyon sós ételek fogyasztását (pl. chips, sült krumpli, kekszek, savanyú uborka, bab konzerv, halkonzerv, ketchup, sós mártogatósok és bármilyen élelmiszer, amiben sok a tartósítószer).

*B.J. megjegyzés: Hipertireózis kezelésének megkezdésekor egyénre szabottan, átmenetileg a jódban gazdag ételek elhagyása is javasolt lehet.

5. Ne együnk több finomított lisztet

A finomított liszt nehezen emészthető és nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet. Mi több, a finomított lisztnek alig van tápértéke. Igyekezzünk kerülni a fehér kenyér, a sütemények, a pékáruk, a kekszek, a gabonapehely és a tésztafélék fogyasztását.  Ezeket mind kiválthatjuk teljes kiőrlésű változattal, barna rizzsel, kukoricával és árpával.

6. Együnk minél több, a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldséget

A keresztesvirágúak családjába tartozó növényeknek magas a goitrogén tartalma. A goitrogének olyan kémiai anyagok, melyek gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét. Míg ez kedvezőtlen lehet azok számára, akiknek lassú a pajzsmirigy működésük, a pajzsmirigy túlműködéssel szenvedőkre nézve kifejezetten jótékony ez a hatás. Az ilyen zöldségek közé tartozik például a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, a fodros kel, a retek, a fehérrépa, a vízitorma és a brokkoli. A jótékony hatásuk maximalizálása érdekében érdemes ezeket a zöldségeket nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani.

7. Szokjunk le a koffeinről és a nikotinról

Kutatások azt vélték felfedezni, hogy a kávé és a cigaretta egyike a legerősebb függőséget okozó szereknek. Az elhagyásuk pedig kulcsfontosságú lépés a sikeres pajzsmirigy kezelésben is. A dohányzás önmagában nem okoz hipertireózist, de határozottan súlyosbítja a már meglévő pajzsmirigybetegség tüneteit. Ugyanez a helyzet a mindennapos koffein fogyasztással is. Csökkentsük a naponta elfogyasztott kávé és a koffein tartalmú energiaitalok mennyiségét.

*B.J. megjegyzés: A koffein jelentősen fokozhatja a pulzus szaporaságát hipertireózisban is. Egyéni érzékenység alapján ilyenkor a kávé teljes elhagyásra jótékony hatású lehet.

8. Csökkentsük a tejtermékek fogyasztását

A tej és tejtermékek természetüknél fogva tartalmaznak hormonokat, enzimeket és gennyt, amikről ma már ismert, hogy pajzsmirigy problémákat okoznak. Mi több, a mindennapos tejfogyasztás inzulinszint ingadozást vált ki. Ellentétben azzal, amit a médiában mondanak, a tejet nem érdemes a benne levő kálcium miatt inni. A kálcium más forrásokból is kinyerhető. Ilyen források például a magvak, a sötétzöld leveles zöldségek, a hal, a narancs, a füge és a mandula.

*B.J. megjegyzés: A máknak is kiemelkedő a kálcium tartalma, ezért a mák olaj és a mákos ételek fogyasztása előnyös lehet a kálcium pótlás tekintetében.

9. Mondjunk nemet az üres kalóriákra

Az üres kalória alatt azokat az élelmiszereket értjük, amiknek ugyan magas a kalóriatartalma, de alacsony a tápértéke. Ez lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik, hiszen a hipertireózis magas kalóriatartalmú étrendet igényel. De ezek a kalóriák fontos volna, hogy magas tápértékekkel társuljanak, hiszen ellenkező esetben a pajzsmirigyproblémák súlyosbodhatnak. Az egyértelműen kiiktatandó ételek közé tartoznak a cukros gyümölcslevek, a jégkrém, a tejcsokoládé, a szénsavas üdítő- és az energiaitalok.

10. Fogyasszunk antioxidánsokat minden nap

Oxidatív stressz hatására a test sejtjei degenerálódnak. Ez teljesen természetes, de az egészség megőrzése céljából le is lehet lassítani a folyamatot. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek fogyasztása számos betegség ellen segít felvenni a harcot, az immunerősítő hatásuknak köszönhetően. Fogyasszunk vesebabot, bogyós gyümölcsöket, étcsokoládét (édesítetlent), diót, kurkumát, almát és szilvát amilyen gyakran csak lehetséges.

Forrás: https://www.drbatras.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: