A pajzsmirigy betegségek kevésbé ismert tünetei

1311

Lehet, hogy ezeket a betegségeket nem is társítod a pajzsmirigy problémákhoz, pedig összefüggésbe hozhatók vele.

Nehéz elhinni, hogy ez a kis pillangó alakú mirigy felelős azért, hogy testünk megannyi aspektusa megfelelően működjön. Bár a legtöbben tudjuk, hogy a pajzsmirigy szabályozza a testsúlyt és szerepet játszik az anyagcserében, úgy fest, hogy a testsúly csak egy apró részlet, amit ez a csodás szerv befolyásol.

A vérnyomástól a vércukorszintig, az agy egészségétől egészen a szív egészségéig, ez a befolyásos hormon a test egyfajta szuperszámítógépeként működik, biztosítva, hogy minden összetett rendszerünk megfelelő állapotban legyen, valamint segíti a testi szervek kommunikációját. Az endokrin rendszerben betöltött kulcsszerep azt is jelenti, hogy vannak olyan meglepő tünetek, amelyek arra utalhatnak, hogy a pajzsmirigy működése nem megfelelő.

Néhány fura, a pajzsmirigyzavarhoz kapcsolódó tünet

Fülfájás

A pajzsmirigyfájdalom a nyakban, valamint néha az állkapocsban és a fülben is érezhető – mondja dr. Elena Christofides, endokrinológus (Ohio állam, Columbus). Ez gyakran a szubakut pajzsmirigygyulladásnak nevezett zavarnál jelentkezik, amely néhány héttel a vírusos felső légúti fertőzés vagy a fül vagy a torok vírusos fertőzése után jelentkezhet.

Bőrelváltozások

Több bőrelváltozás is lehet a pajzsmirigyzavar tünete, többek között:
• Száraz, sápadt, hideg tapintású bőr
• Nedves, puha, meleg bőr
• Sárgás-narancsos színezetű tenyerek és talpak
• Kiütések
• Viszkető bőr, kiütés nélkül
• Fájdalommentes dudorok*
• Pikkelyes, elszíneződött bőrfoltok

A haj és a köröm elváltozásai szintén árulkodó jelek lehetnek, beleértve a hajhullást vagy a durva, fénytelen vagy töredező hajat; töredező körmöket; és boltos körmöket duzzadt utolsó ujjperccel.

* Dr. Bérczy Judit megjegyzése: a sípcsont előtti duzzanat (ujjbenyomatot nem tatja) autoimmun pajzsmirigy gyulladásra utalhat

Ködös elme

Gond van az emlékezeteddel? Akár pajzsmirigy elváltozásra is utalhat. Ha úgy érzed, hogy ködös a gondolkodásod, nehéz a koncentrálás, vagy egyre feledékenyebb vagy, ez azt jelezheti, hogy a pajzsmirigy hormonok szintje nincs rendben.

Magas vérnyomás

A pajzsmirigy szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében, ezért a vérnyomásproblémák oka lehet. Ha magas vérnyomásban (vagy más néven hipertenzióban) szenvedsz, ez alul- vagy felültermelődő pajzsmirigyhormont jelezhet.

Vércukorszint

A vércukorszint probléma is utalhat pajzsmirigyzavarra. Ha hipotireózis a probléma (alulműködik a pajzsmirigy), az hipoglikémiához vezethet. Ha hipertireózis a gond (pajzsmirigy túlműködésed van), akkor túl magas lesz a vércukorszinted.

Száraz szem

Egy másik kevésbé ismert tünet a szemek szárazsága. Ez a betegségek autoimmun spektrumában jelenik meg. Ha a családodban már fellépett olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigyet érinti, például Hashimoto-betegség vagy Graves-Basedow-kór, a szemszárazság erre utaló tünet lehet.

Termékenységi gondok és a pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy rendellenességek általában öröklődnek családon belül. Ha a családodban volt már valakinek bármilyen pajzsmirigy-betegsége, fontos a rendszeres szűrés.

Érdemes megjegyezni, hogy a nők hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségekre, mint a férfiak, és életük során, de különösen a terhesség tervezésekor különösen fontos a rendszeres pajzsmirigyszűrés. A pajzsmirigy problémák jelentős mértékben befolyásolhatják a magzat fejlődését. Ha babát tervezel, és a pajzsmirigy rendellenesség ismert vagy kevésbé ismert tüneteit tapasztalod, ellenőriztesd pajzsmirigyhormon szintedet.

A meddőség és az ismeretlen okból bekövetkező vetélés oka lehet a pajzsmirigy. Bár a rendszertelen menstruáció a pajzsmirigyzavar általánosan ismert tünete, sokan nem kapcsolják össze a hormonális zavart a rendszertelen menstruációval. Ez az a hormonális zavar, amely ismeretlen okok miatti meddőséghez, teherbeesési nehézségekhez és akár az első trimeszterben bekövetkező vetéléshez is vezethet. Ezek valójában a pajzsmirigy-betegségek gyakori tünetei, de a legtöbben nem is tudnak róla.

Forrás: https://www.endocrineweb.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: