A pajzsmirigy alulműködés és a vashiány összefüggése

467

A hipotireoidizmus és a vashiány összefüggése

A hipotireoidizmus (azaz a pajzsmirigy alulműködése) és a vashiány napjainkban a nők egészségét befolyásoló két leggyakoribb állapot. Kezelésben részesültél pajzsmirigy alulműködés miatt, de még mindig nem sikerül elérned a megfelelő TSH, és pajzsmirigyhormon-szintet? Vagy tiroxin gyógyszert írtak fel neked, és bármennyire is emeli az orvos az adagot, a hajad továbbra is ritkul, és állandóan nulla az energiád? Nos, lehet, hogy a vashiány a hiányzó láncszem az egészséged visszanyeréséhez. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind pedig a vashiány hasonló tüneteket produkál, úgymint:

• Fáradtság
• Hajhullás
• Száraz bőr
• Hidegre való érzékenység
• Rossz perifériás keringés
• Ködös elme
• Erős vagy rendszertelen menstruáció
• Izomgyengeség

De nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy „fáradt vagyok, mert pajzsmirigy alulműködésem van” vagy „csak azért vagyok fáradt, mert vashiányos vagyok”. Ez a két állapot gyakran összefügg egymással és valójában társbetegségek. Nézzük meg a két állapot összekapcsolódását.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigy alulműködése a vasszintet?

1. A vas homeosztázis a vasszabályozó fehérjék (IRP, Iron Regulating Proteins) és az Iron Responsive Element (IRE) aktivitásától függ. Vizsgálatok szerint az aktív T3 pajzsmirigyhormon modulálja a májban termelődő ferritin expresszióját az IRP és IRE útvonalat befolyásolva. A pajzsmirigy alulműködésben az alacsonyabb T3 szint csökkenti az IRP-t, és ezáltal csökkenti a máj ferritin termelését [1]. Több tanulmány is kimutatta, hogy a szérum ferritin szintje csökken a pajzsmirigy alulműködésekor, a hipertireoidizmusban szenvedő betegeknél pedig emelkedik [2][3][4].
2. A hipotireoidizmus csökkentheti a gyomorsav (hidrogén-klorid) termelését és ronthatja a vas felszívódását [5][6].
3. A pajzsmirigyhormonok serkentik az eritropoézist, azaz a vörösvértestek termelését. A vérben keringő pajzsmirigyhormonok (T4 és T3) csökkenése csökkenti a vörösvértestek szintjét, ami hozzájárul a vérszegénységhez [7].

Hogyan járul hozzá a vashiány a pajzsmirigy alulműködéséhez?

1. A tireoidea-peroxidáz enzim (TPO) felelős a pajzsmirigyhormon szintézisének első két lépéséért. A TPO egy hem-tartalmú enzim, ezért aktivitása a vastól függ. Vashiány esetén csökken a TPO aktivitás, és így a pajzsmirigyhormon termelése is alacsonyabb [8].
2. Egyes tanulmányok szerint a vashiány miatti alacsonyabb oxigénszállító képesség gátolja a T4 perifériás átalakulását aktív T3 pajzsmirigyhormonná [9][10].
3. Úgy tűnik, hogy a vashiány csökkenti a T3 hormon pajzsmirigy-kötő receptor helyekhez (Tr-ek) való kötődését, és ezáltal csökken a T3 aktivitás [8].

Tehát mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A pajzsmirigy alulműködés vagy a vashiány? Mostanra már értjük, hogy mindkét állapot kiválthatja a másikat. A fontos üzenet az, hogy a két állapotot egyidejűleg kell kivizsgálni és kezelni. Ha csak a pajzsmirigyedet kezelik, előfordulhat, hogy néhány tünet továbbra is megmarad, és azt hiheted, hogy a kezelés hatástalan – érdemes megnézetni ilyenkor a vasszintet. Ha folyamatos vaspótlásra szorulsz, vagy a ferritin raktárak nem gyarapodnak kezelés mellett sem – ellenőriztesd a pajzsmirigyet. Ha behúzott kézifékkel próbálod meg gyorsítani az autót – az bizony nem fog működni. A szakember segíthet beazonosítani, mi az esetedben a kézifék, és olyan célzott kezelési tervet dolgozhat ki, amely elősegíti a gyógyulásodat.

Forrás: https://www.endeavourclinic.com.au/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: