A szelén hatása a hormonokra és a pajzsmirigy egészségére

3070

A szelén előnyei a hormonok és a pajzsmirigy egészsége szempontjából

A szelén a termékenység, a pajzsmirigy egészsége és a terhesség szempontjából is esszenciális nyomelemnek számít. Emellett erős antioxidáns, amely védi a szívet és a mentális egészséget. Bár élelmiszerek által is bevihető, ám nem mindenki jut elegendő szelénhez pusztán a táplálkozással. Kevesen tudják, de a szelén hihetetlenül fontos a női egészség szempontjából is.

Mi is a szelén?

A szelén esszenciális nyomelem – ami azt jelenti, hogy a szervezetnek kis mennyiségben van csak szüksége rá -, fontos az egészségünk megőrzéséhez, valamint a szövetek és sejtek károsodás elleni védelméhez, beleértve a DNS károsodások elleni védelmet is.
A szelenoproteinek szelént tartalmazó fehérjék, amelyek részt vesznek a DNS-szintézisben, a sejtek kijavításában és védelmében, valamint számos más feladatot is ellátnak.
A szelén megtalálható a talajban és a vízben, a növények onnan veszik fel, de étrendkiegészítő formájában is bevihető a szervezetbe.

Milyen hatást fejt ki szelén?

A szelén egyik legfontosabb hatása az, hogy erős antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy segít védeni a testi sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. De térjünk rá a szelén néhány, – különösen a nők számára fontos – egészségügyi hatására.

Csökkenti az oxidatív stresszt (antioxidáns)

A fent említett szelenoproteinek (szelént tartalmaznak, mint alkotóelem) antioxidáns funkcióval rendelkeznek. A szabad gyökök, amelyek nem kötött oxigénatomként károkat okozhatnak, sokféle módon jöhetnek létre, akár napi tevékenységeink által, vagy olyan hatások miatt, amivel nap, mint nap kapcsolatba kerülünk, mint például a környezetszennyezés, a stressz, vagy akár az anyagcsere.
A szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya igen fontos. Amikor a szabad gyökök győzedelmeskednek az antioxidánsok felett, azt oxidatív stressznek nevezzük. A túl sok szabad gyök károsíthatja sejtjeinket, ami gyulladást, öregedést és betegségeket eredményezhet. A szelén védi a sejteinket azáltal, hogy csökkenti a túl sok szabad gyök által okozott károk mennyiségét.
Kutatások szerint a szelén növeli a szervezet teljes antioxidáns szintjét, és megemeli a glutation termelését a szervezetben. A glutationt gyakran nevezik fő antioxidánsnak is, mert kimagaslóan fontos a méregtelenítésben, a gyulladáscsökkentésben és a sejtek védelmében.

Támogatja az egészséges immunrendszert

A szelén antioxidáns funkciója az egészséges immunrendszert is támogatja. A szelén a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésével optimalizálja az immunrendszer működését. Az alacsony szelénszint az optimálisnál alacsonyabb szintű immunválaszt eredményez.

Kognitív funkciók és mentális egészség

Az oxidatív stressz, a gyulladás és az agy egészsége összefügg egymással. Így nem meglepő, hogy a szelén stresszcsökkentő és gyulladáscsökkentő képessége a kognitív funkciókat és a mentális egészséget is támogatja. Az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a demencia, sőt a depresszió is összefüggésbe hozták az oxidatív stresszel. Bár nem létezik csodaszer ezekre az állapotokra, a szelén része lehet a támogató, optimalizáló megoldásoknak.
Egy vizsgálatban a résztvevőknek szelént adtak – más antioxidánsokkal együtt -, és javult a memóriájuk és a kognitív teljesítményük. A kutatások azt sugallják, hogy kapcsolat állhat fenn az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás és az alacsonyabb szelénszint között.
A szelént a depresszió lehetséges támogató étrendkiegészítőjeként is vizsgálták. Egy metaanalízis keretében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas szelénbevitel csökkentette a szülés utáni depresszió kockázatát és mérsékelte a depressziós tüneteket.

A szív egészsége

A szelenoproteinek alapvető szerepet játszanak a szív- és érrendszeri egészségben is azáltal, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek károsítják az ereket és szívbetegségekhez vezethetnek. Az alacsonyabb szelénszinttel rendelkező személyek esetében nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata, bár további kutatásra van szükség az összefüggés teljes feltárásához.
Az oxidatív stressz és a szív egészsége közötti kapcsolat jól ismert, és a szelén oxidatív stresszt csökkentő képessége hozzájárulhat a szív egészségének védelméhez. A szelénpótlás segíthet a C-reaktív fehérje (CRP), a gyulladás marker csökkentésében is. A magas CRP-szint összefüggésben áll a szívbetegségekkel.

A szelén szerepe a pajzsmirigy egészségében

A szelén kritikus fontosságú a pajzsmirigy egészségéhez. Kellő szelén nélkül a pajzsmirigy nem képes megfelelően működni, mivel ez a tápanyag a pajzsmirigyhormon előállításához és a T4 (inaktív pajzsmirigyhormon) T3-á (aktív pajzsmirigyhormon) történő átalakításához szükséges, hogy a sejtek ténylegesen fel tudják azt használni. A pajzsmirigyszövet nagy mennyiségű szelént tartalmaz.
Antioxidáns hatása az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével is támogatja a pajzsmirigy egészségét. Ez különösen fontos a Hashimoto-betegség esetén, azaz autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők számára, amikor az immunrendszer a pajzsmirigyet támadja. Az oxidatív stressz és a gyulladás az autoimmun betegség két kiváltó oka.
Vizsgálatok fordított kapcsolatot mutattak ki a szelénszint és a pajzsmirigy egészsége között nőknél, ami azt jelenti, hogy a szelénszint csökkenésével a pajzsmirigy működési zavarai fokozódnak.

Segít a pajzsmirigy antitestek csökkentésében

A Hashimoto-betegségben a pajzsmirigy-peroxidáz antitestek (antiTPO) magas szintje jellemző. Ezek az antitestek azt jelzik, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. A szelén étrendkiegészítő bizonyítottan segít csökkenteni a pajzsmirigy antitesteket.
Egy, a tireoperoxidáz-antitestek (antiTPO) emelkedett szintjét mutató, terhes nőket vizsgáló tanulmány szerint a terhesség alatt és a szülés után napi 200 mcg szelén pótlása jelentősen csökkentette a antiTPO -szintet. Emellett csökkentette a pajzsmirigy alulműködés általános előfordulását azokhoz képest, akik csak placebót szedtek.
A szelénpótlás a Hashimoto-kórban szenvedő, de nem terhes nőknél is alacsonyabb pajzsmirigy-antitestekkel jár együtt. Emellett segíthet a hangulat és az általános közérzet javításában is.

A szelén és a termékenység

Testünk minden sejtje és szövete érzékeny a szabad gyökök okozta károsodásra, de a reproduktív szövetek különösen azok. Ez teszi a szelén antioxidáns hatását kritikussá a termékenység és a terhesség szempontjából.

A szelénhiány vetélés és terhességi komplikációk kockázatát hordozza az anya és a baba fejlődése szempontjából. A spermiumok egészségéhez szintén létfontosságú tápanyag. Nézzük meg részletesebben.

A szelén szerepe a fogantatás előtti időszakban

A szelén antioxidáns ereje segít megóvni a fogantatáshoz szükséges hormonok kényes egyensúlyát, valamint védi a petesejteket és a spermiumokat a szabad gyökök károsodásától. Emellett a szelénhiány szorosan összefügg a meddőséggel is.

A spermium tekintetében a szelén védi a spermiumokat a szabad gyökök okozta károsodástól, támogatja azok egészséges mozgékonyságát és alakját, és szükséges a normál spermiumfunkcióhoz. A szelénhiány még a tesztoszteronszintet és a spermiumok egészségét is befolyásolhatja. Sőt, mivel a spermiumok érzékenyek a szabad gyökök okozta károsokra, minden antioxidáns támogatásra szükségük van.
Megfelelő mennyiségű szelén kell a tüszők fejlődéséhez és a petefészek működéséhez is. A tüszők olyan a zsákok, ahol a petesejtek érésük során elhelyezkednek és védelmet élveznek. A spermiumokhoz hasonlóan a petesejtek is érzékenyek a szabad gyökök okozta károkra, így a szelén védelmet nyújthat és segíthet az oxidatív stressz mérséklésében.
A szelén a termékenységet támogató egészséges hormonháztartás szempontjából is létfontosságú. Nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok, az ösztrogén és a progeszteron előállításához.
A szelén és a női termékenység kapcsolatát vizsgáló hét tanulmány összegzése arra a következtetésre jutott, hogy a szelénpótlás javíthatja a termékenységet, különösen az alacsony szelénszinttel rendelkező nők esetében. Egy Hashimoto-kóros és alacsony spermiumminőségű férfiakkal végzett kisebb vizsgálat szintén azt találta, hogy a szelénpótlás hat hónap után javította a spermium és a pajzsmirigy egészségét.

Szelén a terhesség időszaka alatt

A fentiek ismeretében már nem meglepő, hogy a szelén antioxidánsként működve támogatja az egészséges terhességet és a fejlődő babát is. A szelén még a méhlepényt is óvja a szabad gyökök okozta károsodástól.
A pajzsmirigy egészsége szintén alapvető fontosságú a terhesség alatt, és mint tudjuk, a szelén kritikus fontosságú a pajzsmirigyhormon-termelés szempontjából. Tehát megfelelő mennyiségű szelénre van szükség a teherbeeséshez, a baba kihordásához és az egészséges terhességhez.
Egy 16 tanulmányt feldolgozó szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a szelénpótlás a preeklampszia, egy súlyos terhességi komplikáció kockázatát szignifikánsan csökkenti. A szelénpótlás hatékony és biztonságos módja lehet az állapot megelőzésének.
Egy másik vizsgálat terhességi cukorbetegségben szenvedő állapotos nőket tanulmányozott, és megállapította, hogy a szelénpótlás javította az antioxidáns státuszt és támogatta a szabad gyökök okozta károsodások elleni védelmet.

Mennyi szelénre van szükségük a nőknek naponta?

A nőknek életszakasztól függően különböző mennyiségű szelén az ideális. A szelént olyan élelmiszerekkel lehet biztosítani, mint a brazil dió, a tenger gyümölcsei vagy a húsfélék közül a belsőségek. Ugyanakkor, az élelmiszerekben lévő szelén mennyisége változhat, különösen a növényi források esetében, hiszen szelén koncentrációjuk függ például a talajtól is, ahol a növényt termesztették.

A szelén javasolt napi mennyisége

A felnőttek számára javallott a 55 mcg/nap, de ez a terhesség alatt 60 mcg/napra, szoptatás alatt pedig 70 mcg/napra emelkedik.
A javasolt napi mennyiség azonban csak a hiány megelőzésére szolgál, és néha ennél többre van szükségünk az optimális egészségi állapot fenntartásához. Mint fentebb említettük, több tanulmány szerint 200 mcg/nap kedvezőbb mennyiség a termékenység, a pajzsmirigy és a terhesség egészségének szempontjából.
Ne feledje, hogy a túl sok szelén sem tesz jót Önnek, ezért ne lépje át a 400 mcg/nap adagot.

Szelénkiegészítés

A szelén önálló étrendkiegészítők formájában, illetve multivitaminként vagy szülés előtti étrendkiegészítőként is beszerezhető. A tápanyagok bevitelének legjobb módja mindig a táplálkozás, de előfordulhat, hogy az optimális szint eléréséhez kiegészítésre van szükség. Arra mindig ügyeljünk, hogy figyeljük a táplálékból és a kiegészítőkből bevitt szelén teljes mennyiségét, és ne lépjük túl a felső határértéket.
Lehet, hogy a szelént nem tartjuk számon a legfontosabb nyomelemek között, pedig ez az ásványi anyag létfontosságú szerepet tölt be a nők egészségében számos szempontból: a termékenységtől kezdve a pajzsmirigy egészségén át a terhességig. Ha Ön sem jut elegendő szelénhez csupán az étkezéssel, fontolja meg a jó minőségű multivitamin vagy terhesgondozás céljából készült készítmény alkalmazását.

Forrás: https://drbrighten.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: