A bazális (alap) testhőmérséklet és a pajzsmirigy működésének összefüggése

991

Az átlagosnál alacsonyabb testhő okai

Az alulműködő pajzsmirigy hatással van a test hőtermelésére és fenntartására. Ez az oka annak, hogy az alulműködő pajzsmirigy és a Hashimoto betegség esetén a legtöbb érintett testhőmérséklete az átlagosnál alacsonyabb.

A bazális (vagy más néven alap) testhőmérséklet fenntartása az egyik „legköltségesebb” folyamat a szervezetben. A szervezetben több hormon is befolyásolja, de közülük csak a pajzsmirigyhormonok módosítják a bazális hőmérsékletet úgy, hogy megfeleljen a szervezet energiaegyensúlyának. Mivel a pajzsmirigy alulműködése energiahiányt jelent, ez az egyik oka annak, hogy az alulműködő pajzsmirigyben szenvedők bazális testhője alacsonyabb (1).

Mit jelent a bazális testhőmérséklet?

A bazális testhőmérséklet a nyugalmi testhőt jelenti. Jellemzően ez a nap során tapasztalható legalacsonyabb testhőmérséklet.

A pajzsmirigyhormonok kulcsfontosságú szerepet játszanak az alap testhő létrehozásában és fenntartásában, és a hormonszintek kismértékű változása is módosítja a bazális testhőmérsékletet (1).

Hogyan szabályozza a pajzsmirigy a bazális testhőmérsékletet?

A pajzsmirigyhormonok azáltal szabályozzák a testhőmérsékletet, hogy növelik a rendelkezésre álló energiát a szervezetben, fokozzák az étvágyat, a pulzust, a különböző testrészekhez szállított oxigén mennyiségét és a zsírlerakódást. A testhőmérséklet fenntartásában a pajzsmirigyhormonok együttműködnek az idegrendszerrel.

A pajzsmirigyhormonok szabják meg, hogy az ATP-nek (adenozin-trifoszfátnak) nevezett energiaátvitelért felelős molekulából mennyit állít elő a szervezet (2). Az ATP kémiai energiát szállít a sejtekben. Minél több van belőle, annál jobb hatásfokkal termeli a szervezet a hőt. Ha túl sok hőt termel a test, izzadni kezd; ha túl keveset, az izmok reszketnek.

A sejt által előállított energiamennyiség közötti különbség meglehetősen szembetűnő: bármilyen izommunka, például gyaloglás vagy futás esetén alulműködő pajzsmiriggyel a szervezet akár háromszor kevesebb hőt termel, mint a normálisan működő pajzsmirigy esetén (3, 4).

Ez pajzsmirigy-gyógyszerekkel korrigálható: kimutatták, hogy az fT4-szint minimális (a normál tartományon belül) változása is jelentős hatást gyakorol a testhőmérsékletre (1, 5, 6).

Hol termelődik a hő?

Az alap testhő nagy része a barna zsírban, vagy barna zsírszövetben termelődik. Fontos szerepet játszik a hideghez való alkalmazkodásban, éppúgy, mint a pajzsmirigyhormonok. (1). A barna zsír nagy mennyiségben tartalmazza a dejodináz nevű enzimet, mely fontos a T4 hormon aktív T3 hormonná történő átalakításában. Ez annyit jelent, hogy a barna zsír képes T3-at termelni, ami kulcsfontosságú az ATP energiamolekula előállításához, és a folyamat során a hőtermeléshez (7).

A pajzsmirigy és a test egyéb részei

A pajzsmirigyhormonok fokozhatják az idegrendszerre gyakorolt hőhasznosító hormonális hatást (8). Aktiválják az adrenalint és a noradrenalint, és ezáltal növelik a T4 T3 hormonná történő átalakulását (6). Legérdekesebb az, hogy éhezéskor a T4 hormon T3-má történő konverziója visszaesik (9).

A megemelkedett hőmérséklet miatt nő az oxigénigény is, ami élénkíti a szívműködést annak érdekében, hogy több oxigén jusson a test különböző részeihez (10).

A bazális testhő változásának egyéb okai

A testhő fő szabályozói a pajzsmirigyhormonok. Azonban nem csak ők befolyásolják a testhőt: az inzulin, a glukagon, az ösztrogén és a progeszteron, az adrenalin, a leptin és a ghrelin is jelentős hatással van rá (1). A pajzsmirigy testhőre gyakorolt hatása állandóbb jellegű, a többi hormon hatása inkább átmeneti.

A gének nagy hatással vannak a bazális testhő szabályozására (11), és előre meghatározzák annak szintjét.

Hogyan hat a hideg a bazális testhőre?

Hidegben a pajzsmirigyhormonok aktiválják a barna zsírszövetet (12). A pajzsmirigy alulműködése esetén a szervezet védekező mechanizmusokat vet be a hő megőrzésére, ezért érezhetjük a kezeket és lábakat hidegnek. Ezt a mechanizmust szintén a pajzsmirigyhormonok szabályozzák (1, 13).

Miért érdemes nyomon követni a bazális testhőmérséklet alakulását?

Az alap testhőmérséklet nagyszerű általános mutatója a pajzsmirigy állapotának, és többet is elárul arról, hogy a gyógyszerek mennyire kompenzálják a pajzsmirigy működést. Első indikátoraként szolgálhat a túlzott gyógyszerszintnek.

Az alap testhőmérséklet nyomon követésére kiválóan alkalmas a BOOST pajzsmirigy alkalmazás, mellyel könnyen átlátható, hogy a pajzsmirigy működése miként hat a szervezetre.

*Dr. Bérczy Judit szakértői megjegyzés: Elfogadható értéket testüregi hőmérőzéssel kaphatunk, így az általánosan elterjedt hónalji mérés helyett a szájban, hüvelyben (nők) vagy a végbélben történt mérés alkalmas a hőmérséklet meghatározására. A szájban, végbélben, hüvelyben (nők) mért hőfok 0,3-0,6 °C-kal magasabb, a hónaljinál. Alap hőmérséklet mérése: reggel, ébredéskor, ágynyugalomban (ivás, evés nélkül) ajánlott. Normál alap testhőmérséklet hónaljban: 36,3-37,1 C fok.

Forrás: https://www.boostthyroid.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket:

Hashimoto stop csomag
Pajzsmirigy-alulműködés stop csomag