Mit kerüljek? Mit válasszak?
Jól ismert tény, hogy mindennapi étkeink, étkezési ritmusunk, táplálkozási szokásaink jelentősen befolyásolják egészségünket. Szerencsére sok ember számára ez már nyilvánvaló. Azonban pajzsmirigy problémák, esetén különösen fontos tudatosítanunk, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyek túlzott fogyasztása hozzájárul bizonyos pajzsmirigybetegségek kialakulásához, illetve vannak melyek pajzsmirigyünk jó működését segítik.
Pajzsmirigyzavarokat okozhatnak például az ún. goitrogén ételek.
Mik azok a goitrogén anyagok?
A goitrogén anyagok azok, melyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jód felvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét. Ilyen ételek a keresztesvirágúak, mint a káposzta, brokkoli, kel, karfiol, retek, repce, stb. Tehát figyeljünk oda a pajzsmirigy diéta esetében, ne fogyasszunk az év minden napján ezekből.
Sajnos Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így igen sokan szenvednek jódhiány okozta betegségekben, melyet a goitrogén anyagok csak tetéznek.
Ezen anyagok több –alapvetően egészséges- élelmiszerben is megtalálhatóak, ezért akik pajzsmirigy alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, érdemes ezeket mértékkel fogyasztani, ugyanis nagy mennyiségben (főként nyersen) sajnos káros hatásaik lehetnek a pajzsmirigy egészséges működésére nézve.
Pajzsmirigy hormonszintézist megzavaró élelmiszerek (pajzsmirigy diszruptorok), azaz goitrogén ételek
A legfőbb goitrogén ételek a keresztes virágú növények. Ide tartozik többek között a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, repce, spenót, fehérrépa. Természetesen ezen ételek igazán hasznosak, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek, így teljesen száműzni az étrendből vétek lenne. Ám, ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat, de jó hír, hogy párolással, főzéssel a goitrogén anyagok mennyisége csökken.
A pajzsmirigy működését gátló élelmiszerek csoportjába találhatjuk még a szóját, egyéb hüvelyes (bab, borsó, lencse) élelmiszereket. Nagymértékű fogyasztásuk esetén gátolhatják a TPO (pajzsmirigy peroxidáz) tevékenységet és az 1-s típusú dejodináz aktivitását csökkenthetik. Így mértékkel és ne napi rendszerességgel fogyasszuk pajzsmirigy gondok esetén.
A glutént (gliadinokat) tartalmazó élelmi anyagok, az arra érzékeny egyéneknél molekuláris mimikri révén jelentősen emelhetik a Hashimoto betegségben az antiTPO antitestek szintjét. Glutén tartalmazó ételek, azaz gabonafélék, mint a búza, rozs vagy az árpa.
Mely ételeket érdemes fogyasztani pajzsmirigyzavar esetén?
Mivel a pajzsmirigyzavarok egy részét a jódhiány idézi elő, így célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jódban bővelkednek. Így algafélékkel, tengeri halakkal, áfonyával, májjal, illetve a piacon található magasabb jódtartalmú ásványvizekkel is ajánlatos kiegészíteni étrendünket. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy vannak olyan pajzsmirigyproblémák, melyek esetén csak ront a plusz jódbevitel, így nekik óvatosan kell bánni a magas jódtartalmú ételekkel és italokkal! Legyünk erre is tekintettel a pajzsmirigy alulműködés étrend esetén.
A szelén szintén fontos ásványianyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, így bátran fogyaszthat szelént tartalmazó étrend-kiegészítőket, de akár a helyesen megválasztott étrenddel is sokat segíthetünk optimális szelénszintünk megtartásában. Magas szelén tartamú étel pl paradió (brazil dió) a tenger gyümölcsei, grapefruit, gomba, spárga, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak.
Éljen egészségesen, ennek egyik megalapozója a jó pajzsmirigy működés, melyet a helyesen megválasztott ételekkel is támogathat.
Reklám
Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket:
Orvoslásom holisztikus szemléletű. Gyógyításomban nagy hangsúlyt fektetek a táplálkozás, mozgás, megfelelő életritmus gyógyító hatására. Az életmódban kialakított egészségmegőrző lépések hosszútávú jólétünket szolgálják. Ennek a folyamatnak a támogatásában, új szokások kialakításában nyújtok segítséget a hozzám forduló pácienseknek.