Örökös fáradtság jól beállított pajzsmirigy hormonszintek esetén? Lehet, hogy rejtett vashiányom van?

789

A hypothyreosisos betegektől gyakran hallom az alábbiakat, szinte rögeszmésen:

„Szedem a hormonpótló gyógyszeremet, a véreredményben a TSH szint optimális, mégis fáradt vagyok, teherbírásom nem a régi, mi lehet a gond?”

Önmagában a szintetikus hormonpótlás – levothyroxin – sok esetben nem elegendő. Sok tanulmány tárta fel az elmúlt évtizedekben a nem szűnő tünetek mögött álló, apró részletekben megbújó oki tényezőket, mint a nyomelem hiány (szelén, cink, jód, réz), a D- és A-vitamin hiány, az inzulinrezisztencia, a társuló autoimmun betegségek: atrofiás gasztritisz, coeliakia, B12 vitaminhiány (anemia perniciosa- vészes vérszegénység), krónikus máj- és vesebetegségek, kalcium-anyagcsere problémák.

Az utóbbi években a vasanyagcsere zavarokkal – és kifejezetten a rejtett vashiánnyal – foglalkozó tanulmányok újból a figyelem előterébe hozták a pajzsmirigy-alulműködés és a rejtett vashiány közötti összefüggést. Az egymást gerjesztő folyamatok ördögi köre az, amely a nem múló örökös fáradtság érzetét fentarthatja. Dr. Esa T Soppi 2018 -ban megjelent tanulmánya megállapította: a kifejezett anemia (vérszegénység) nélkül jelenlévő, rejtett vashiánnyal és pajzsmirigy-alulműködéssel megegyező tünetekkel járó állapotok helyes kezelési stratégiája segítheti a betegek gyógyulását. Megoldás lehet pajzsmirigy-alulműködéssel és Hashimotoval kezelt páciensek életminőségének javításában is.

Miben segít a vas?

A megfelelő vasellátottság segíti: az inaktív T4 hormon aktív T3-má való alakulását, a T3 sejten belüli hatásának kifejtését, illetve csökkenti a reverz (inaktív) T3 képződést a szövetekben, amely, mint hamis kulcs a zárban kiszorítja az aktív T3-at. A rejtett vashiány a pajzsmirigy csökkent működését okozhatja, amely a TSH szint megemelkedéséhez vezethet.

A megfelelő vasellátottság segíti: az inaktív T4 hormon aktív T3-má való alakulását, a T3 sejten belüli hatásának kifejtését, illetve csökkenti a reverz Dr. Soppi-val egyetértve a menstruáló hölgyek 10-20%-a vashiányos. A vashiány ugyanolyan gyakori, mint a pajzsmirigy-alulműködés és a tüneteik is igen hasonlóak. A rejtett vashiány -anémia nélküli- diagnosztizálása nagy körültekintést igényel, mert ez esetben a vasszint mutatója normális lehet. Ami hasznos és szükséges az állapot felméréséhez, az a szérum ferritin-koncentráció meghatározása. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő, kezelt Hasimotósak állapota szignifikánsan romlott, ha a ferritin szint 50 mcg/l alá csökkent, de javulást lehetett elérni, ha a ferritin szint a 70-100 mcg/l tartományt elérte (Dr Hedberg). Jelenleg nem ismeretes, hogy egyes vashiányos betegek miért nem reagáltak funkcionális vaskészleteik helyreállítására.

Megfelelő vaspótlás táplálkozással:

Vegyes étrenden lévők leginkább vörös hússal és májjal vihetnek be nagy mennyiségű vasat. Ebben az esetben azonban magasabb lehet a szervezet hormonokkal és telítettzsírokkal való terhelése is.

Vegetáriánusok a banán, a dió, a pisztácia, a mogyoró, a lencse, a sötét levelű zöldek, a spárga, a hajdina és az őszibarack fogyasztással vihetnek be vasat. A felsorolt ételek többsége C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását a szervezetben.

Vaskészítmények közül preferáltabb forma a vas-glicinát, a vas-fumarát és a vas-glükonát, emellett pedig vannak gyógynövényes (Krauterblut) készítmények is, amelyek jól alkalmazhatók. Alternatív lehetőségként, speciális vaskészítmények segítségével (pl. laktoferrin használata) komplex és hosszútávú vaspótlási protokoll javasolható.

Összegzés

A vashiány ugyanolyan gyakori jelenség, mint a pajzsmirigy-alulműködés és tüneteik is nagyon hasonlóak. A vashiány anémia nélküli diagnosztizálása azonban rendkívül nagy kihívást jelent, mivel a vasszint mutatója normális lehet. Mindenképp hasznos és szükséges lehet a szérum ferritin-koncentráció vizsgálata. A cél a 100 mcg/l körüli ferritin szint elérése. A betegek kb. kétharmadánál enyhültek a tünetek. A megfelelő vaspótló terápia segítséget jelenthet.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: