Pajzsmirigy alulműködés? Hajhullás? Fáradtság? Erős menstruáció?

2992

Ellenőrizze a vasszintjét

A pajzsmirigy hormonok és a vas metabolizmusa kölcsönösen összefüggnek. A vashiány pajzsmirigy alulműködést okozhat, és vice versa. Ez annyira fontos, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják a pajzsmirigy alulműködés kezelésekor. Miért nem végzik el minden egyes, pajzsmirigy alulműködéssel bíró személynél, és komolyan mondom, MINDEN egyes személynél a vasszint ellenőrzését? A pajzsmirigy alulműködés hagyományos orvoslással történő kezelése és az ezzel járó hiányosságok, teljesen zavarba ejtenek.

Írta: Jolene Brighten, ND

Pajzsmirigy alulműködés & vashiány + 4 lépés a vasszint növeléséhez

A pajzsmirigy alulműködése és a vashiány több közös jellemzővel bír, mint ahogy gondoljuk. A fáradtságtól egészen a hajhullásig, azonban ez a két állapotban nemcsak borzalmas. Szorosan összekapcsolódnak, amikor az egészségéről van szó.

Íme, mit érdemes tudni a pajzsmirigy alulműködésről és a vasszint növeléséről.

Mit jelent a pajzsmirigy alulműködése?

A pajzsmirigy alulműködésekor a pajzsmirigy vagy nem termel elegendő mennyiségű hormont, nem alakul át az aktív hormonná (T3) vagy sejtszinten nem kerül felhasználásra. Így igaz, nemcsak a pajzsmirigy jó működése a fontos.

A pajzsmirigy alulműködés gyakori tünetei

A pajzsmirigy alulműködés tünetei között megtalálható – többek között – a fáradtság, a hajhullás, a hideg intolerancia, a száraz bőr, depresszió, ingerültség, székrekedés és ízületi fájdalom. Hasonlóan, a vashiánytól szenvedő nőkhöz, akik fáradtságot éreznek, fázékonyságra és hajhullásra panaszkodnak. Megtapasztalhatják a nyugtalan láb tünetét, előfordul belső nyugtalanság és a rendszertelen szívverés.

Amerikában a pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében egy autoimmun állapot következtében alakul ki, amely a Hashimoto pajzsmirigygyulladás. Nők esetében elég gyakori és a kor előrehaladtával az állapot kialakulásának kockázata megnő.

Amikor megfelelő T3 hormon áll rendelkezésre a gyomorsejtek számára, megfelelő mennyiségben képesek a sósav (HCl) előállítására, ami az élelmiszer lebontását és a tápanyagnak a felszívódáshoz szükséges. Azonban megfelelő gyomorsav nélkül a szervezet nem képes hozzáférni az elfogyasztott élelmiszerben lévő vashoz.

Tehát a belek és a pajzsmirigy szoros kapcsolatban vannak egymással!

Amennyiben az orvos nem figyeli a szabad T3 szintet, az esélye annak, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő T3 hormon megnő, így gyomorsavhiánnyal és vashiánnyal is számolni kell. És ehhez hozzáadva a menstruációs időszak alatt átlagosan elveszített 10-15 mg vasat, nagyon gyorsan megtapasztalhatja a vashiányos állapotot.

Ami ennél is rosszabb: a vashiányos anémia intenzívebbé teheti a menstruációt!

Ezért kellene a vasszint ellenőrzését a lista elejére tenni azoknál a nőknél, akiknél a menstruáció erős fáradtságot, pajzsmirigy alulműködést vagy hajhullást tapasztalnak.

Vashiány ellenőrzése

Két alapvető tesztet javasolok: CBC és Ferritin.

A CBC a teljes vérkép angol rövidítése. A fehérvérsejtek és vörösvértestek állapotáról nyújt tájékoztatást. A kicsi vörösvértest, vagy az alacsony hemoglobin vagy hematokrit szint a vashiány jelei.

A ferritin a vas tárolási formája. Megtakarítási bankszámlaként szoktam rá gondolni. A vörösvértestek a betéti számla és vasat költenek. Ne a laboratórium által meghatározott alsó tartományhoz legyen közel ez az érték főleg nőknél (ford.)!

Pajzsmirigy alulműködés és vashiány?

4 lépés a vasszint emeléshez

Ellenőrizze! Ne találgasson!

A vasszint ellenőrzése fontos, hogy tudjuk mekkora a kockázata a hiányának. Kiderül, ha étrend-kiegészítőkre van szükség. Az orvost kérjük meg a teljes vérkép és a ferritin ellenőrzésére is.

A test teljes vörösvértest állománya kb. 4 hónap alatt lecserélődik. Ez azt jelenti, hogy ha az elmúlt 4 hónapban nem lettek elvégezve ezek a laboratóriumi vizsgálatokat, de tüneteket tapasztalunk, akkor eljött az ideje a vérvizsgálatnak.

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy egészségéről teljes képet kapjunk, szükség van egy teljes pajzsmirigy panelre. Beleértve a TSH, a szabad T4, a szabad T3, anti-TPO, anti-tireoglobulin és reverz T3 mutatókat.

Emésztési útmutató.

Egyértelműen szükség van néhány vizsgálatra eben a kategóriában. Amennyiben alulműködik a pajzsmirigy, határozottan javaslom, a SIBO kivizsgálását (vékonybél baktériumok túlszaporodása). A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő nők többségénél a teszt pozitív SIBO értéket mutat ki a klinikámon.

Ahogy fentebb említettem az egészségesen működő belekhez megfelelő T3 hormonszinttel kell rendelkezni. A pajzsmirigy és a bél alapos kivizsgálására van szükség a tünetek visszaszorításához.

Rágjuk meg az ételt rendesen. A lenyelés előtti 30 vagy annál több rágás megfelelő. Tudom, ez túlzottnak tűnik, de ez a rágási szint nem csak felkészíti a beleket a kiváló munkára, hanem az étel nagyobb jobban le is tudja bontani, így megkönnyítve az emésztőrendszer munkáját.

Számos nőnél a gyomorsav helyettesítő étrend-kiegészítők és az emésztő enzimek alkalmazása javítja a vas felszívódását, és emésztőrendszer jobb egészségének kialakításában segít.

Megjegyzés: Ha PPI-t vagy szájon át fogamzásgátlót szedése, gátolja a vas felszívódását.

Az étrendi vas megnövelése.

Igen, a spenót tele van vassal, de sokat nem fog a szervezet hasznosítani belőle, ha nem megfelelő a gyomorsav. Illetve a leveles zöldekben található vas nem hasznosul olyan könnyen a szervezetben, mint a vas hem forrása, amit a marhahús, csirkehús, disznóhús, bölény, bélszín és más húsok tartalmaznak.

Ez azt jelenti, hogy nem kell törődnünk a zöldségekből kinyerhető vassal? Dehogynem!

A zöldségek a vas mellett annyi jó dolgot tartalmaznak, hogy semmiképpen sem hagyhatjuk ki őket az étrendünkből. Helyette, próbáljuk meg összevonni a leveles zöldségeket a citrusfélékkel, paprikával és más, C-vitamint tartalmazó élelmiszerrel. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, ezért jó ötlet a vasat tartalmazó élelmiszerrel történő párosítása.

Tegyél hozzá egy kis savat, amíg lehet! Az alma és balzsamecet és a citrom dzsúsz segíthetnek az emésztési folyamat beindításában, amikor azokat az ásványi anyagokat emésztési célból elérhetővé kell tenni a belek számára.

A klinikai tapasztalatom alapján a májnál semmis sem emeli jobban a vaskészletet. A fűvel táplált állatoktól származó máj, marhaszív és csontvelő fogyasztása rendkívül nagy vasszint növelő hatással rendelkezik. Szeretem összekeverni a darált marhaszívet a darált marhahússal, hogy ezzel tápanyagban gazdag burgerekhez jussak.

A nehezebb menstruációs időszakot tapasztaló és vashiányban szenvedő nők számára nélkülözhetetlen a vasban gazdag étrend és az étrend-kiegészítők használata.

Az étrend-kiegészítőkkel bölcsen bánj.

A napi 325 mg vasszulfát a leggyakoribb recept a vashiányosan vérszegény nők számára. A vaskészítmények nem egyenértékűek és a gyakorlóorvos által ajánlott vasszulfát nagyon keményen bánik az emésztőtraktussal, sokszor tapasztalható székrekedés a használatakor (ford. megj.).

Helyette azt szoktam javasolni a nőknek, hogy szedjenek vas-biszglicinátot. Ez a forma nem okoz székrekedést, ami jó hír, mivel ez általános tünet pajzsmirigy alulműködés esetén. Könnyen felszívódik, és nem okoz szédülést a használata. Ezért is ajánlható várandós és szoptató nőknek.

A vasszint növelésével küzdő nőknek gyakran javaslok napi 1 kapszula vas-biszglicinátot, C-vitaminnal együtt a felszívódás elősegítéséhez.

A pajzsmirigy hormont tartalmazó gyógyszert követően legalább 3-4 óra teljen el. Mielőtt bevesszük a vasat tartalmazó étrend-kiegészítőt. A vas befolyásolhatja a pajzsmirigy gyógyszer felszívódásával, ha időben túl közel kerülnek bevételre.

Habár a vashiány meglehetősen gyakori a pajzsmirigy alulműködéstől szenvedő nők esetében, kezelhető és visszafordítható!

Forrás: https://hypothyroidmom.com

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: