11 ok a túlzott, gyakori izzadás és melegségérzet hátterében

5332

Gondoljunk pajzsmirigy problémára is

Az izzadás, melegintolerancia sok kellemetlenséget okozhat, amikor azt nyári meleg vagy az aktuális tevékenység ezt nem magyarázza. Vegyük számba milyen betegségek, állapotok okozhatják ezen tüneteket és mikor érdemes teljeskörű kivizsgálással ezt feltárnunk.

1. Pajzsmirigy túlműködés

Amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel és ún. túlműködés mutatkozik, megváltozik többek közt a szervezet hőszabályzó képessége is. Fokozott izzadás és csökkent melegtűrés mutatkozik, amelyhez kapcsolódhat még indokolatlan fogyás, felborult menstruációs ciklus, álmatlanság, szapora szívverés, idegesség.

2. Pajzsmirigy alulműködés

Nem meglepő az sem, ha a túlzott izzadás hátterében pajzsmirigy alulműködés igazolódik. Ezen funkciózavar az anyagcserefolyamtok lassulását eredményezheti és sérülhetnek a méregtelenítő funkciók is, emiatt a szervezet fokozott, néha jellegzetesen kellemtelen szagú izzadás kíséretében szabadul meg a káros anyagoktól.

3. Gyógyszer mellékhatás

Számos gyógyszer is okozhat izzadást, kimelegedést, például fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonrendszerre -, tüdőre-, urológiai szervekre ható gyógyszerek, immunszuppresszánsok, kemoterápiás szerek. Ritkán előfordulhat az is, hogy éppen a pajzsmirigyhormonpótlásra használt készítmények okoznak kellemetlen melegség érzetet. Amennyiben a tünet zavaróvá válik, mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal az esetleges dózis- vagy szerváltásról. A pajzsmirigybeteg így másik készítményt kaphat, melyet jobban tolerál.

4. Életkor – Idősödés

Az életkor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé és egyre lassabban tud alkalmazkodni a nagyobb hőmérsékletváltozásokhoz. Ebben a korosztályban különösen kell figyelni a megfelelő hidratálásra és a szellős öltözékre. Ráadásul az idősebbek, valamint a 65 év felettiek körében gyakoribb az olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek mellékhatásként izzadást, melegség érzetet okozhatnak. Továbbá ebben az életkorban nagyobb eséllyel alakulnak ki olyan betegségek, melyek befolyásolják a hőháztartást.

5. Stressz, szorongás

A stresszreakció egyik jellegzetes eleme lehet az izzadás, a kipirulás, az emelkedett pulzus, a remegés és a szájszárazság. Ezt bármilyen érzelmi túlterhelés kiválthatja. Ha ezek a jelek indokolatlanul gyakran jelentkeznek és a társuló szorongás tartóssá válik, mindenképpen érdemes pszichológushoz, mentálhigiéniás szakemberhez fordulni.

6. Anhidrózis

Ha valaki egyáltalán nem képes izzadni, anhidrózisról beszélünk, amely érinthet egyes testrészeket és akár az egész testfelületet is. Ez azért probléma, mert az izzadás szükséges a test lehűtéséhez, a túlmelegedés megelőzéséhez. Az érintett személyek azt érzik, hogy nem izzadnak, miközben extrém módon melegük van. Ezzel a szerencsére ritka betegséggel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

7. Fibromyalgia

Az ok nélküli, tartós izomfájdalmak körébe tartozik az úgynevezett fibromyalgia. Ez nem csak fájdalmat, égő érzést okozhat számos testrészben, de extrém érzékenységgel is járhat (a páciens olykor még egy érintést is fájdalmasnak érezhet) és megváltozhat a hőmérsékletre adott reakció is, ezért a beteg akár gyakran, indokolatlan kimelegedést is tapasztalhat. A fenti állapot komplex kezelést igényel.

8. Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex egy autoimmun eredetű, progresszív betegség, ami megtámadja a gerincben és az agyban lévő idegrostok szigetelőhüvelyét, az ún. myelinhüvelyt. A tünetek a lábakon, a karokon és az arcon jelentkezhetnek, egyik vagy mindkét oldalon. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha homályos látás, beszédbeli és koordinációs nehézségek mutatkoznak, amelyekhez erős fáradtság társul, még akkor is, ha az epizódok gyorsan elmúlnak. A tünetek közé tartozhat az is, ha a beteg erős melegséget tapasztal test szerte.

9. Inzulinrezisztencia

A kifejlődött cukorbetegséget sokszor megelőzheti az inzulinrezisztencia. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek inzulin hormonra való érzékenysége csökken, így a szervezet csak jóval magasabb inzulin kibocsátásával tudja fenntartása érdekében megfelelő vércukorszintet. Az inzulinrezisztens állapot gyakran előforduló tünete lehet az éjszakai, 2-3h körüli felébredés kifejezett izzadással.

10. Cukorbetegség

A cukorbetegség károsíthatja azokat az ereket és az idegeket is, amely az izzadtságmirigyekben találhatók, ezért a test nem feltétlenül tudja hatékonyan hűteni magát, melege lesz. A magas hőmérséklet ráadásul arra is hat, hogyan használja fel a szervezet az inzulint, ezért ilyen körülmények közt a betegeknek gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. A cukorbetegeknek rendkívül komolyan kell venniük a melegség érzetet. Fontos a rendszeres folyadékpótlás, valamint a vércukor megfelelő szinten tartása.

11. Perimenopauza, menopauza

Az utolsó menstruáció előtt már évekkel, az ún. perimenopauza időszakában élettani hormonális változások és tünetek kezdődhetnek. Az utolsó egy-két évet premenopauzának nevezik, ez az utolsó vérzéssel ér véget. Ilyenkor, jellemzően a negyvenes évek végén kezdődhetnek a hőhullámok, amelyek többnyire a felsőtesten érzékelhetők és nem ritkán piros foltokkal is járnak. A menopauza olyan hormonváltozásokkal jár, amelyek következtében leáll a menstruáció. Jellemzően 45-58 éves kor közt következik be, és a hőhullámok mellett hüvelyszárazsággal, alvásproblémákkal, hangulatzavarokkal is nehezítheti a nők életét.

Érdemes szakemberhez fordulni, segítséget kell kérni!

Amennyiben a panaszok hormonális eredetre, esetleg pajzsmirigy működési zavarra engednek következtetni, alapos kivizsgálás után nagyon hatékonyan tudjuk kezelni ezt az állapotot. Ha más betegségre gyanakszunk, a megfelelő szakorvoshoz, például nőgyógyászhoz, diabetológushoz, neurológushoz, mentálhigiénés szakemberhez irányíthatjuk a pácienst.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: