Autoimmun gondok: mellékvese elégtelenség és/vagy pajzsmirigy alulműködés – esettanulmány

1742

Korunk jellegzetes, gyakran előforduló betegsége a Hashimoto thyreoiditis, mely a pajzsmirigy alulműködés közel 90%-ért felelős. Tünetei közt szerepelnek: fáradtság, aluszékonyság, bőrszárazság, koncentrációzavar, hangulatiélet ingadozása, izomgyengeség. Ezen panaszok előfordulhatnak a mellékvese elégtelenség (Addison kór) fennállása esetén is. A mellékvese elégtelenség ritka betegség, a kiváltó okok egyike lehet autoimmun folyamat, amely során mellékvese sejteket pusztító antitestek jelennek meg a szervezetben. Az autoimmun eredetű Hashimoto thyreoiditis és szintén autoimmun folyamathoz társuló Addison kór (mellékvese elégtelenség) együtt is előfordulhatnak. A mellékvese elégtelenség időbeni felismerése fontos, mert kezeletlen eseteben súlyos életveszélyes, úgynevezett addisonos krízishez vezethet, de a legyengült immunrendszer miatt egy banális fertőzés is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

Egy tanulságos eset bemutatásával megérthetjük, mennyire döntő a precíz kórtörténet felvétele mellett a beteg állapotának figyelmes nyomon követése, a megfelelő diagnosztikai eszközök bevetése, az oki diagnózis és terápia megállapításához.

Egy középkorú nő nagyfokú fáradtság, erőtlenség, bőrszárazság panaszaival jelentkezett, rokonai között több pajzsmirigy beteg is van. A kivizsgálás eredményei közül kiemelendő: emelkedett TSH, magas anti TPO és antiTg, a pajzsmirigy ultrahangos képe alapján krónikus thyreoiditis állapítható meg. Az igazolt autoimmun pajzsmirigy alulműködés kezelése a tiroxin (T4) szubsztitúciós protokoll szerint elindult, a megfelelő kiegészítő ásványianyag és vitamin pótlással. A 6 hetes kontrollon a beteg beszámolt, hogy fáradtsága fokozódott, fogyott, időnként hányingere van és a rá jellemző alacsony vérnyomás még rosszabbodott, ájulásszerű érzések többször is felléptek nála és a bőrének kifejezett sötétedésére (barnulására) lett figyelmes. A mellévese elégtelenségre utaló tünetek miatt ACTH, kortizol, mellékvese antitest vizsgálatokra került sor.

Az igen alacsony kortizol szinthez, jelentősen emelkedett ACTH (agyalapi hormon, mely szabályozza a mellékvese kortizol termelést) szint társult és a mellékvese elleni antitest pozitivitása igazolta az Addison kórt (mellékvese elégtelenséget). A diagnózis felállítása után megkezdett mellékvese hormonpótlással a panaszok megszűntek.

Az eset tanulságai

1.) Pajzsmirigy alulműködés kezelése mellett állapotrosszabbodás (fogyás, hányinger, ájulásszerű rosszullétek), bőrpigmentáció fokozódása mellékvese elégtelenségre utalhat.

2.) Az alacsony vérnyomás nem mindig van jelen Addison kórban. A mellékvese csökkent működésére gondoljunk, ha az alacsony vérnyomáshoz pár jellemző tünet társul: a nagyfokú gyengeség, feltűnő sóéhség, fogyás, étvágytalanság, gyakori ájulás, a bőr és a száj erős pigmentációja.

3.) A ritka Addison kór gyakran társul pajzsmirigy autoimmun betegségéhez. A pajzsmirigy alulműködésre jellemző hízás helyett itt inkább fogyás és hasmenés jelentkezik.

4.) A sokszínű tünetek miatt a mellékvese elégtelenség diagnózisának felállítása elhúzódhat.

A szerteágazó tünetekkel érkező, a 21.sz. civilizációs terheivel túlterhelt szervezet vészjelzéseit komolyan kell venni és precízen fel kell tárni az okokat. A hatékony terápia alkalmazása érdekében az oki diagnózis felállítása elengedhetetlen. A mellékvese elégtelenség ritka állapot és gyakran pajzsmirigy alulműködéssel együtt fordul elő.

A mellékvese kifáradástól (mellékvese kimerülés) fontos differenciálni az Addison kórt!

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: