Hashimoto betegség

1775

A Hashimoto egy olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigyet támadja és a hipotireózis, azaz a pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka. Többségében a nőket érintő probléma. A hipotireózis alapvetően gyógyszeresen kezelhető viszont, ha nincsen kontrollálva, akkor megnehezítheti a teherbeesést vagy problémákat okozhat a várandósság során.  A betegség tünetei közé tartozik a kimerültség, a testtömeg-növekedés, a depresszió és az ízületi fájdalom.

Kinél alakulhat ki Hashimoto-betegség?

A nőknél gyakrabban alakul ki ez az állapot. Megjelenhet tinédzser vagy fiatal felnőttkorban is, de általában 30 és 50 éves kor között a legjellemzőbb. A Hashimoto-betegség családon belüli öröklődése is gyakran előfordul.

A betegség kialakulásának rizikóját növeli, ha:

  • Valaki másféle autoimmun betegségben is szenved, mint például a reumás ízületi gyulladás, 1-es típusú cukorbetegség, gluténérzékenység, B12-vitaminhiányos vérszegénység vagy lupusz (SLE).
  • Valamelyik családtagja érintett a betegséggel.
  • Nemrég született gyermeke. Néhány nőnél szülés után alakul ki pajzsmirigyprobléma, amit posztpartum (szülés utáni) pajzsmirigygyulladásnak neveznek. A pajzsmirigyműködés általában rendeződik 12-18 hónappal a tünetek megjelenése után. Abban az esteben, ha valakinél előfordult már posztpartum pajzsmirigygyulladás, akkor nagyobb az esélye, hogy később krónikus hipotireózis alakul ki nála.

Melyek a Hashimoto-betegség tünetei?

Elképzelhető, hogy a betegség semmilyen tünete sem jelentkezik évekig. Általában a megnagyobbodott pajzsmirigy, másnéven golyva az első jel. Ettől duzzadtnak tűnhet a nyak elülső oldala. Ez érződhet a torokban és megnehezítheti a nyelést is. A legtöbb ember azonban nem észlel tüneteket és a golyva is ritkán okoz fájdalmat.

Milyen hatása van a Hashimoto-betegségnek a női egészségre?

A legtöbb probléma akkor jelentkezik, ha a Hashimoto-betegség talaján hipotireózis alakul ki, ami a következő állapotokat okozhatja:

  • Menstruációs zavarok. A pajzsmirigyhormon alacsony szintje szabálytalan menstruációs ciklust vagy intenzívebb menstruációs vérzést okozhat.
  • Nehézségek a teherbeeséssel. A Hashimoto-betegségben szenvedő nőknél előforduló szabálytalan menstruációs ciklus megnehezítheti a teherbeesést. Kutatások szerint a hipotireózisban szenvedő nők közel felénél problémás a fogantatás.
  • Terhesség során jelentkező problémák. A rosszul vagy egyáltalán nem kezelt Hashimoto-betegség vetéléshez, születési rendellenességekhez vagy más problémákhoz vezethet.
  • Terhesség után jelentkező problémák. Néhány nőnél a szülés utáni első évben alakul ki pajzsmirigyprobléma. Ezt posztpartum pajzsmirigygyulladásnak nevezik, ami gyakran a túlműködő pajzsmirigy által okozott enyhe tünetekkel kezdődik és 2-4 hónapig tart. Ezután a legtöbb esetben a pajzsmirigy-alulműködás tünetei alakulnak ki, amelyek egy évig is eltarthatnak és kezelést igényelnek. Végül az esetek többségében a pajzsmirigyműködés normalizálódik a gyógyulási folyamat során.

Hogy diagnosztizálják a Hashimoto-betegséget?

Ha valaki hipotireózis tüneteivel fordul segítségért, akkor az orvos vagy ápoló megvizsgálja és néhány laboratóriumi tesztet rendel el. Ezek a következők:

  • Pajzsmirigyfunkció-vizsgálat. Ez a vérvizsgálat megmutatja, hogy elegendő TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) és pajzsmirigyhormon van-e a szervezetben.  A TSH magas szintje pajzsmirigy-alulműködést jelez. Amikor a pajzsmirigyműködés romlani kezd, akkor az agyalapi mirigy több TSH-t termel, hogy stimulálja a pajzsmirigyet, hogy az több hormont termeljen. Amikor a károsodott pajzsmirigy nem képes többé normálisan ellátni a funkcióját, akkor a pajzsmirigyhormon szintje leesik.

* Dr. Bérczy Judit megjegyzés: magas TSH esetén fontos az Ft3, Ft4 hormonszintek meghatározása

  • Antitestvizsgálat. Ebből a vizsgálatból kiderül, hogy vannak-e a szervezetben olyan antitestek, amelyek Hashimoto-betegségre utalnak. Az antitestek jelenléte önmagában nem okoz hipotireózist.

Hogyan kezelhető a Hashimoto-betegség?

A betegség a levotiroxin napi rendszerességű szedésével kezelhető. Ez a hatóanyag ugyanaz a hormon, mint amit a pajzsmirigy is termel. Valószínű, hogy egy életen át alkalmazni kell ezt a terápiát.

Néhány alkalommal valószínűleg fel kell keresni a kezelő orvost, hogy TSH hormon szintjét ellenőrizze. A pajzsmirigyhormon nagyon lassan fejti ki a hatását a szervezetben, akár több hónap is eltelhet a gyógyszer megkezdésétől számítva, mire elmúlnak a tünetek. Amint a hormonszint normalizálódik, akkor már kevesebbszer kell kontrollra menni.

Ugyanaz a gyógyszeradag-mennyiség általában évekig megfelelő. Emellett azonban néha változhat a TSH hormonszint, különösen terhesség során, szívbetegség esetén vagy menopauza kezelésére alkalmazott terápia mellett. Ezekben az esetben a kezelő orvosnak változtatnia kell a gyógyszeradagon.

* Dr. Bérczy Judit megjegyzés: az endokrinológus dönthet egyénre szabott trijódtironin (T3), illetve kombinált T4/T3 gyógyszeres kezelésről. A komplex terápia részeként: szelén, cink, réz, vas, illetve D-és A- vitamin pótlására is sor kerül. Az életmódváltoztatás kiegészíti és segíti a terápia hatékonyságát sőt, egyes esetben a gyógyszeres terápia akár el is hagyható.

Forrás: https://www.womenshealth.gov/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: