Mellékvese kimerülés és testmozgás – kezdjük az alapokkal és haladjunk lassan

1476

Amikor valaki mellékvese kimerüléssel küzd, akkor a testmozgás az utolsó dolog, amihez kedve van. Ha ennél a pontnál már azon gondolkodsz, hogy inkább más cikket olvasnál el, ne add fel, ez a cikk még tartogathat érdekességeket számodra!

A testmozgás előnyei

A szapora légzéssel távoznak azok az illékony molekulák, amelyek kártékonyak lehetnek, ha felhalmozódnak a szervezetben. A felgyorsult vérkeringés segít megelőzni a plakkok kialakulását az artériák falán és stimulálja a májműködést, ami így hatékonyabban látja el a több mint 3000-féle feladatát a szervezetben. A sejtműködés javul, ami által felgyorsul széndioxid-oxigén gázcsere és az anyagcsere. A testmozgás normalizálja a kortizol, inzulin, vércukor, pajzsmirigyhormon, növekedési hormon és még számos más hormon szintjét. Emellett pedig növeli az agy oxigénellátását.

A depresszió állapotát is enyhíti, ami a mellékvese kimerülés egyik mellékhatása. Egyes tanulmányok szerint a testmozgás legalább annyira hatásos a depresszió ellen, mint néhány gyógyszer. A fizikai aktivitás nem csak ösztönző, hanem fiatalító hatású is.

*Dr. Bérczy Judit megjegyzés: a mozgás továbbá segíti az emésztést, csökkenti a bélgázok képződését és megszünteti a székrekedést. A fizikai aktivitás által erősödik a szívizomzat, megnő a szív teljesítménye és az agyi működésre is pozitív hatással van: javul a memória.
„Ép testben, ép lélek” (Juvenalis)

Milyen típusú testmozgás a legjobb a mellékvese kimerülés ellen?

A testmozgás, akkor jó, ha élvezhető. Nem jó, ha túlságosan versengésre késztet, kimerítő vagy elgyengít. Olyan mozgásra van szüksége a szervezetnek, amely növeli a tüdőkapacitást, izomtónust, ízületi lazaságot és szórakoztató.

Ilyen például jóga légzési gyakorlatokkal, tai chi, kick-box, úszás, gyors gyaloglás, tánc és bármilyen csapatsport vagy más mozgásforma. Olyat érdemes választani, amit élvezni is tudunk. Ne felejtsük el, hogy nem maratonra vagy rekorddöntésre készülünk, hanem csak formába akarjuk magunkat hozni és mindeközben pedig élvezni a mozgást. Lesznek olyan alkalmak -különösen az elején -, amikor nem lesz kedvünk az edzéshez. Amikor ezt érezzük, akkor ne erőltessük jobban a mozgást, hanem finoman és lassan kezdjünk bele.
Más szóval, ne hagyjuk, hogy a testmozgás egy újabb stresszfaktor legyen az életünkben. Amikor egy részünk ellenáll, akkor ezt kezeljük megértéssel és elfogadással, de ne hagyjuk, hogy elvegye az egészség iránti elkötelezettségünket. A mellékvese kimerüléstől szenvedő emberek gyakran túl fáradtnak érzik magukat a testmozgáshoz. Ha kialakítunk egy fegyelmezett edzésrutint, amit a kedvetlenség ellenére is tartunk, akkor az előbb-utóbb megjutalmazza magát.

Honnan tudhatjuk, hogy helyesen végezzük a testmozgást?

A saját ritmusunkban végezzük az edzést és ne a barátainkhoz vagy a mellettünk lévőkhöz hasonlítsuk magunkat. Ha elfáradunk, pihenjünk egy kicsit vagy hagyjunk ki egy napot. Ha a következő reggelen is fáradtnak érezzük magunkat, akkor legközelebb könnyebb edzést végezzünk. Ahogy növekszik az energiaszintünk, úgy fokozatosan emelhetünk az edzésintenzitáson is.

Nem feltétlen az erősítés, hanem az izomtónus megtartása, ízületi lazaság és aerob kapacitás növelése az edzés valódi célja. A napi rendszerességű edzések megkezdése után 2 héttel már érezni lehet annak jótékony hatását. Az a jó, ha egy edzés után feltöltődünk és kevéssé vagy egyáltalán nem érzünk izomfájdalmat másnap. Ha edzés után vagy másnap rosszul érezzük magunkat, akkor valószínű, hogy túl erős volt az edzés és vissza kell venni belőle egy kicsit.

A-típusú személyiségű emberek – ha nincsenek formában – különösen hajlamos arra, hogy beleessenek ebbe a hibába. Ők úgy érzik, hogy sokkal jobb formában vannak, mint valójában és ezért többet követelnek a testüktől, mint amennyire az adott esetben képes. A megfelelően végzett testmozgás növeli a fizikai és mentális jóllétet is. Ha nem ezt tapasztaljuk néhány héttel a kezdés után, akkor vissza kell venni az edzések számából vagy más jellegű testmozgást választani. A legfontosabb, hogy élvezzük a mozgást!

Forrás: https://adrenalfatigue.org/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: