A cikk elejét ITT TUDOD ELOLVASNI!
Hipertireózis esetén kerülendő élelmiszerek
Túlzott jódbevitel
A jódban gazdag vagy jóddal dúsított élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat a hipertireózis kialakulásához vagy súlyosbíthatja azt.
Egy teáskanál jódozott só 284 µg jódot tartalmaz. Az élelmiszerek közül tengeri herkentyűk tartalmazzák a legtöbb jódot. Például, csupán 1 g alga 2 mg jódot tartalmaz. Az ajánlott napi jódbevitel 1,1 mg, ami alacsony jódtartalmú diétában még kevesebb.
A következő tengeri herkentyűk és élelmiszerek és belőlük származó adalékanyagok kerülendők:
- halak
- alga
- garnélarák
- rák
- homár
- sushi
- tengeri moszat
- agar-agar
- alga
- alginát
- algalap (nori)
- hínár
Más jódban gazdag, kerülendő élelmiszerek:
- tej és tejtermékek
- sajtok
- tojássárgája
- jódozott só
- jódozott víz
- bizonyos ételszínezékek
Bizonyos gyógyszerek is tartalmaznak jódot. Ezek a következők:
- amiodaron
- köhögés elleni szirupok
- diagnosztikus vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagok
- gyógynövény- vagy vitamintartalmú étrend-kiegészítők
Nitrátok
A nitrát olyan kémiai anyag, amely a pajzsmirigy jódfelvételét növelheti. Ez a pajzsmirigy megnagyobbodásához és hipertireózis kialakulásához vezethet.
A nitrátok természetes módon előfordulnak néhány élelmiszerben, amíg a feldolgozott élelmiszerekben hozzáadott formában is jelen lehetnek. Emellett az ivóvízben is előfordulhatnak. A következő élelmiszerek fogyasztását érdemes korlátozni vagy kerülni:
- feldolgozott húskészítmények (kolbász, sült szalonna, szalámi, pepperoni)
- zeller
- saláta
- cékla
- spenót
- petrezselyem
- póréhagyma
- endívia
- káposzta
- édeskömény
- kapor
- fehérrépa
- sárgarépa
- uborka
- tök
Glutén
Néhány esetben a glutén, a gyulladásos folyamatok által károsodást okozhat a pajzsmirigyben. Akkor is kedvező hatású lehet a gluténbevitel korlátozása, ha valakinél nem áll fenn gluténérzékenység / cöliákia állapota. A következő gluténtartalmú összetevőkre érdemes figyelni az élelmiszercímkéken:
- búza
- árpa
- sörélesztő
- maláta
- rozs
- tritikálé
Szója
Habár a szója nem tartalmaz jódot, de megfigyelések szerint kölcsönhatásban van a hipertireózis kezelésére alkalmazott gyógyszerrel állatok esetében. A következő élelmiszerek fogyasztását érdemes korlátozni vagy kerülni:
- szójatej
- szójaszósz
- tofu
- szójaalapú krémek
Koffein
Azok az italok és élelmiszerek, amelyek koffeint tartalmaznak (kávé, tea, szénsavas üdítők és csokoládé), súlyosbíthatják a hipertireózis tüneteit, így fokozott szorongást, idegességet, ingerültséget és szapora szívritmust okozhatnak.
Ha valakire ilyen hatással van a koffein, akkor érdemes kerülni vagy korlátozni ezeknek a termékeknek a fogyasztását. A koffeintartalmú italokat lehet helyettesíteni gyógyteákkal, ízesített vízzel vagy forró almaborral.
Amit érdemes megjegyezni
A hipertireózis nem mindig kerülhető el, viszont kezelhető. Forduljon orvosához, hogyha a hipertireózis bármelyik tünetét tapasztalja! Minden előírt gyógykezelést kövessen pontosan és tartsa be az étrendi ajánlásokat.
Beszélje meg orvosával vagy dietetikusával a rövid- és hosszútávon betartandó étrendi változtatásokat. Ez segíteni fog a pajzsmirigyfunkció egyensúlyának megtartásában és megvédeni a szervezetet a hipertireózis negatív hatásaitól.
Fogyasszon otthon készített és teljes értékű ételeket az alacsony jódtartalmú diéta részeként. Kerülje az étteremben készült, csomagolt és feldolgozott ételeket és a fogyasztásra kész szószokat és pácolt ételeket. Ezek a termékek tartalmazhatnak hozzáadott jódot.
Ha valaki alacsony jódtartalmú diétát követ, akkor a megfelelő mennyiségű D-vitamin és kalcium bevitele nehézségekbe ütközhet. Beszéljen orvosával vagy dietetikusával ezeknek a tápanyagoknak az étrendi kiegészítéséről.
Keressen egy a pajzsmirigybetegségben szenvedő embereknek számára alakult támogató csoportot. A legtöbb étrendi korlátozás csak átmeneti, viszont a többi változtatás az egészséges és kiegyensúlyozott életmód részeként szolgálja a jóllétet.
Forrás: https://www.healthline.com/
Reklám
Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket:
A fordítások külföldi honlapokon megjelent szakmai, tudományos cikkek fordításai.













