Hatékony-e a gluténmentes diéta a Hashimoto-betegség kezelésére?

2762

Megjegyzés az olvasóknak: az itt leírásra kerülő információk nem azt a célt szolgálják, hogy orvosi tanácsot helyettesítsenek. Mielőtt megváltoztatná diétáját, konzultáljon orvosával és dietetikusával.

A Hashimoto-betegség egy olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet immunrendszere megtámadja a pajzsmirigyet, ami a szerv károsodásához vezet, így az nem tud elegendő pajzsmirigyhormont termelni. Ez a leggyakrabban előforduló pajzsmirigybetegség az Egyesült Államokban: 100-ból 5 embert érint.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki Hashimoto-betegség azoknál, akiknek autoimmun betegsége – például gluténérzékenysége – van. Bizonyos dietetikai intervenciók már széles körben ismertek; a megfelelő jód-, szelén- és cinkbevitel segít a pajzsmirigy egészégének fenntartásában, azonban a gluténmentes diéta Hashimoto-betegségre gyakorolt hatását továbbra is tanulmányozzák.

A tudományos bizonyítékok

Egyre több tanulmány azt mutatja, hogy a gluténbevitel és Hashimoto-betegség összefügg. Egy tanulmányban a nem cöliákiás búzaérzékenységbe (NCWS) szenvedő autoimmun betegeket vizsgáltak és azt találták, hogy a NCWS-ben és gluténérzékenységben szenvedő egyének 29%-ánál fejlődött ki autoimmun betegség, leggyakrabban Hashimoto pajzsmirigygyulladás.

Egy nemrégiben lefolytatott kutatásban pedig azt vizsgálták, hogy a gluténmentes diéta befolyásolja-e az autoimmun folyamatokat Hashimoto-betegségben szenvedő nőknél. A kutatók azt figyelték meg, hogy a gluténmentes diétán lévő egyének pajzsmirigyantitest-szintje alacsonyabb, amíg a 25-hidroxvitamin (D-vitamin aktív formája) magasabb 6 hónap elteltével. Ez arra utal, hogy a gluténmentes diéta klinikai eredményekben mérhető javulást hozhat Hashimoto-betegség esetén.

A Hashimoto-betegség jelenleg nem gyógyítható betegségnek számít, de a klinikai tünetek enyhítése a tartósan szedett gyógyszerek csökkentését és az életminőség javulását eredményezheti.

A glutén és Hashimoto-betegség közötti kapcsolat tisztázásához további kutatások szükségesek, ám elképzelhető, hogy a molekuláris mimikri jelensége áll a háttérben. A molekuláris mimikri egy olyan folyamat, amikor a szervezet antitestet termel egy olyan molekula ellen, amely fehérjeszerkezetében hasonló, de molekulárisan eltér attól, amely ellen támadásra van programozva.

A glutén és pajzsmirigyszövet fehérjéinek szerkezete avagy fizikai formája hasonló, így kiválthatnak keresztaktivitáson alapuló autoimmun reakciót. Ez olyan, mint két kulcs, amelyek formája annyira hasonló, hogy ki tudják nyitni a másikhoz tartozó zárat is.

Ez azt jelenti, hogyha egy Hashimoto-betegségben szenvedő ember glutént fogyaszt, akkor a szervezete – hibásan – összekeveri a glutént a pajzsmirigyszövettel és támadást indít az utóbbi ellen. Ugyanez igaz a gluténérzékenységben szenvedőkre is: annak ellenére, hogy gluténmentes diétát folytatnak, a szervezet összekeverheti a glutént a pajzsmirigyszövettel és támadást indít ellene.

Mit jelent mindez a Hashimoto-betegségben szenvedők számára?

A gluténmentes diéta jelentős javulást eredményezhet a Hashimoto-betegségben szenvedők számára. Azonban nehéz rávenni valakit a gluténmentes diéta kipróbálására, ha még nem diagnosztizálták gluténérzékenységgel. Ha Hashimoto-betegségben szenvedő, de még gluténérzékenységben nem diagnosztizált kliense van, akkor bátorítsa további kivizsgálásokra.

A gluténmentes diéta akkor is enyhítheti a tüneteket, ha a vizsgálatok során nem bizonyosodik be gluténérzékenység. Szóval, mit veszíthet az ember? A gluténmentes diéta bonyolultnak tűnhet, de segít a természetesen gluténmentes ételekre fókuszálni, ami kedvező hatást tartogathat és sikerre vezethet.

Forrás: https://dietitiansondemand.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: