Pajzsmirigy alulműködés esetén is jöhet a baba

804

Napjainkban egyre több nő szembesül azzal, hogy nem tud teherbe esni, és ennek egyik oka lehet a pajzsmirigy alulműködés. Sok esetben úgy gondolják, ezzel a betegséggel a gyerekvállalás (a baba program) szinte lehetetlen. Ez természetesen egy tévhit! Ne csak endokrinológusi szemmel gondoljuk végig a teendőket, hanem komplexen az étrendben, életmódban hozható változtatásokat is vegyük sorba, hogy a baba fogantatását, születését maximálisan támogatni tudjuk.

A pajzsmirigy a test fontos hormontermelő szerve. Nem véletlen, hogy ha a pajzsmirigy működésében gondok adódnak, akkor nem egyszerű a fogantatás, hiszen mint mindent az emberi testben, a petesejt beágyazódását hormonok is befolyásolják. Ez a szerv létfontosságú az energiaszolgáltatás szempontjából. A pajzsmirigy alapvető szabályozó tényező minden sejt működésében, így a női hormonháztartás fenntartásában is fontos szerepet kap, hiszen többek között az ösztrogén, és a progeszteron megfelelő mennyiségben történő termelődéséért is felel. Pajzsmirigy alulműködésben előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt az elégtelen progeszteron hormon szint miatt nem tud beágyazódni. Szintén gondot jelenthet a teherbeesés szempontjából az emelkedett prolaktin hormonszint, mely szintén a sárgatesthormon (progeszteron) hatását gyengítheti. Emellett zavart szenvedhet a szénhidrát anyagcsere, aminek következtében inzulinrezisztencia léphet fel, ami szintén akadályozó tényező lehet a fogantatás szempontjából.

Mit tehetünk a fogantatás sikeréért?

Igazolt pajzsmirigy alulműködés kezelésében alapvető szerepet kap a hormonpótló kezelés. A gyógyszeres kezelés mellett azonban a beteg maga is sokat tehet állapotának javulásáért. Éppen ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a megfelelő kezeléssel, és tudatos odafigyeléssel, valamint étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető, így a baba is könnyebben megfoganhat.

A gyógyulás érdekében javasoltak:

-Minél könnyebben emészthető táplálékokat előnyben részesíteni. A tej fogyasztását ajánlott háttérbe szorítani! Érdemes emésztési panaszok, vashiányra való hajlam, hízékonyság vagy éppen a testsúlygyarapodás képtelensége esetén a különböző ételintoleranciákról is tájékozódni (pár kiemelve pl. glutén, laktóz, fruktóz érzékenység) és az eredmények figyelembevételével kiiktatni az intoleráns élelmi anyagokat és dietetikusi segítséggel kialakítani az egyénre szabott egészséget szolgáló étrendet.

– A glutamát alapú (E620-628) tartósító ízfokozószer, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható, szintén kerülendő. Ezen az anyag ugyanis tartós fogyasztás esetén könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát.

– Kerüljük a sok cukros, gyors szénhidrátot tartalmazó étkeket.

– Kerüljünk minden olyan élelmiszert, vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében nem jó a gyümölcsöt az étkezés végén fogyasztani, ezeket mindig önállóan, például tízóraiként együk.

– Napi 100-200 mikrogramm szelén jótékony hatású.

-A jód bevitel is fontos lehet, azonban plusz bevitel attól is függ, hogy mi az oka a pajzsmirigy alulműködésének, így ezt mindig konzultálja meg kezelőorvosával. A pajzsmirigyünk egyéb nyomelemekkel  való megfelelő ellátottságát is fontos biztosítani: mint a vas, cink és réz.

– Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigy betegek gyógyulásának is fontos eleme, így ha lehet, akkor figyeljen a bevitelre, ne maradjon ki a napi vitaminok közül.

A gondosan felépített napi étrend, a gyógyszeres terápia mellett a jól beállított pajzsmirigy működés, a megfelelő ásványi anyag és vitamin bevitel,a testi-lelki jólétünket a baba megszületését szolgálja.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: