Tapasztalatok a mellékvese-problémák kezelésében

10465

Az alábbiakban azoknak a tapasztalatoknak és bölcsességeknek a gyöngyszemeit olvashatják, amelyekről azok a páciensek számoltak be, akinek a mellékveséjükkel voltak egészségügyi problémáik.

A tesztelés

 • Nem érdemes becslésekbe bocsátkozni a kortizolszintet illetően, még akkor sem, ha azt gondolja, hogy alacsony.

Tudniillik a betegek többször is igazolták, hogy a magas kortizolszint tünetei hasonlóak lehetnek az alacsony kortizolszint tüneteihez. Ráadásul a mellékvese-betegségeknek különböző fajtái vannak, amelyek különböző kezeléseket igényelnek.

 • A legtöbb hipoglikémiás (alacsony vércukorszinttel küzdő) beteg szerint a kortizol szintjének helyes megállapításához, nem a vérből végzett vizsgálat, hanem a napi 4 alkalommal elvégzett nyál-kortizol teszt a legjobb megoldás.

A vérvizsgálat a kötött és szabad kortizol összmennyiségét méri, aminek azonban legalább 80% vagy annál nagyobb része kötött. Mindent összevetve tehát sok beteg úgy találta, hogy magasak az értékei, pedig valójában (sejtszinten) alacsonyak voltak.

Ezzel szemben nyálból végzett teszt egy 24 órás periódusban 4 kulcsfontosságú időpontban vett mintát vizsgál, és a legfontosabb, a sejtekben meglévő mennyiséget méri. Létezik ugyan napi hatszori alkalommal használható teszt is, ez azonban nem csak drágább, de legtöbbször nem is szükséges.

(Megjegyzés: a felhasználók kerülik QUEST nyál tesztet. Ez ugyanis olyan fokozatokat mutat, mint „kevesebb, mint” vagy „több mint” nem pedig adott számot – ez pedig jelen esetben értelmezhetetlen.)

Amire feltétlenül ügyeljen: ne egyen a nyálminta levétele előtt, az evés ugyanis megnöveli a kortizol értéket, vagy ha már eleve alacsony volt, akkor még nagyobb nyomás alá helyezi a mellékvesét.

 • A pajzsmirigy betegek saját tapasztalatai azt mutatják, hogy a kezelésnek legfeljebb három hónapnál nem régebbi nyálból végzett vizsgálaton kell alapulnia.

A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a kortizol szintjük ingadozik. Emiatt az értékek, amik három vagy akár több hónappal ezelőtt reálisak voltak, ma már nem biztos, hogy még mindig megfelelnek a valóságnak. Ennek okán pedig előfordulhat, hogy a kezelés rossz értékeken alapszik.

 • A páciensek azt is megfigyelték a nyál-teszt elkészítése után, hogy megkapott eredmények nem esnek a normál tartományba.

Lényegbevágó tudni, hogy mik a referencia tartományok.

A nyálból készített teszt által feltárt különböző típusú mellékvese problémák és a módszerek, amikkel kezelni lehet azokat.

1/Magas kortizol

Akkor beszélhetünk magas kortizolról, ha az egy napon belül mért 4 érték közül 2 vagy több eredmény együttesen túl magas. Például ha magas a reggeli és a délelőtti vagy, magas délutáni mellé magas esti eredmény társul, miközben a többi érték gyakran közel van a normálishoz vagy túl alacsony. Habár a mellékvese-problémák korai stádiumában általában mindegyik érték magas szokott lenni.

Egyes nőknél a túlzott progeszteron kiegészítés magas kortizol szintet eredményezett, de okozhatja még például fennálló pajzsmirigy probléma, nagyfokú stressz, Lyme-kór stb. A magas kortizol blokkolhatja a T4 (thyroxin) átalakulását T3 hormonná (thyronin), előnyben részesítve a T4 rT3-ba való alakulását, ezzel pedig felelőssé válhat a pajzsmirigy megbetegedéséért.

KEZELÉS

A betegek olyan természetes étrend-kiegészítők jótékony hatásairól számoltak be, mint például a Tulsi, az indiai szent bazsalikom, a cink, a foszfatidil-szerin stb, amiket annak érdekében szedtek, hogy csökkentsék a magas kortizol értékeiket, miközben egyben a kiváltó okokat is kezelték. Ez utóbbi is kulcsfontosságú. A módszer előnye, hogy a magas kortizol szint csökkentésével a nap során tapasztalt alacsony kortizol (ha van ilyen) is emelkedhet egy kicsit. Az is előfordult, hogy a betegek úgy döntöttek, hogy alkalmaztak kortizol kiegészítést -egy rövid időre- főként akkor, amikor alacsony a kortizol szintje. Az említett étrend-kiegészítők nem ajánlottak hosszú távra, valamint érdemes minden esetben utána járni és megbizonyosodnia arról, hogy ezek szedése nem jelent-e egyéb kockázatot. Orvossal történő konzultáció mindenképp javasolt.

2/Hullámvasút effektus (magas és alacsony kortizol keveréke)

Erről a típusról beszélhetünk, ha a nap folyamán a kortizol szintje állandóan nagymértékben ingadozik. Például a délelőtt nagyon alacsony, a délutáni eredmény pedig túlzottan magas. Képzelje csak el a fűrész fogait-ehhez hasonlítható leginkább.

Mind a magas, mind pedig az alacsony kortizol problémákat okozhat, mivel emeli T3 szintet. A megnövekedett adrenalin (stressz) pedig az idegrendszerre hatva, megemeli a rT3 szintjét.

KEZELÉS

Ez a típus az egészséges mellékvese stressz válasza is. A páciensek általában adaptogéneket (olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuknál fogva növelik a stresszel szembeni ellenállást, miközben nincsenek mellékhatásaik, illetve nem terhelik méreganyagokkal a szervezetet) használnak legalább naponta háromszor. Ezek az anyagok segítenek a szervezet stresszre adott válaszában, mégpedig úgy, hogy csökkentik a magas, és egyben növelik az alacsony kortizolszintet. Ezek közé tartozik az Ashwagandha (Álombogyó), Rhodiola (Varjúháj), Eleuthero (Szibériai ginzeng), Maca (Maca gyökér), Schisandra (Kínai kúszómagnólia) stb. A páciensek gyakran kombinálják is ezeket, valamint sok esetben nagyobb adagra is szükség van az ajánlott mennyiségnél, mint amit a csomagoláson feltüntetnek. Ebből kifolyólag tanácsos kéznél tartani ezeket a termékeket olyan esetekre, amikor hosszan elnyúló stresszhelyzetbe kerülünk.

3/ Alacsony kortizol

Akkor beszélhetünk erről a típusról, hogyha a napi értékek közül három vagy annál több a normál értékekhez képest alacsonyabb tartományba esik. (Egyes esetekben a diagnózis felállításához napi két alacsony érték is elegendő lehet) Ez az az eset, amikor „mellékvese-fáradtság” lép fel.

KEZELÉS

Azokban az esetekben, ahol a napi kortizol értékek közül három vagy több érték nagyon alacsony, a páciensek többsége az orvosával való konzultáció után vényköteles hidrokortizon (HC) gyógyszert íratott fel. A megfelelő napi dózis beállításához a napi átlaghőmérsékletet vették alapul, nem pedig a gyógyszerkészítők által javasolt mennyiséget.

A szervezetben kortizol szükséges ahhoz, hogy a T3 bejusson a sejtekbe, ami pedig szoros összefüggésben áll a pajzsmirigy-alulműködéssel. Amennyiben kortizol szintünket megfelelő szinten tudjuk tartani, akkor ez a pajzsmirigy alulműködésből való gyógyuláshoz vezethet.

Akár vény nélkül kapható, akár vényköteles készítményt alkalmazunk, céljuk, hogy megszüntessék a „mellékvese-fáradságot”. Ezt követően fokozatos elhagyásuk javasolt.

A betegek vallomásainak összegzése alapján azt láthatjuk, hogy alacsony kortizolnál általában mellőzték az adaptogének alkalmazását, mivel ezek a fentebb említett váltakozó kortizol esetében sokkal jobban működnek. Természetesen ez nem zárja ki adaptogének alakalmazását, főleg ha ettől valakinek jobb lesz a közérzete… ellenben, ezek a páciensek továbbra is olyan alacsony kortizolszinttel küzdenek, ami akadályozza  a pajzsmirigy-alulműködésből való felépülést.

Néhány egyéb információ, amit érdemes tudni

 • Igazi édesgyökér

Azoknak ajánlott, akiknél a kortizol csupán egy időpontban és csak kicsit alacsony (nem pedig azok számára, akiknek sok alkalommal vagy nagyon alacsony)

Az édesgyökért és a benne található erőteljesen édes ízű glicirrizint arra használják, hogy az enyhén alacsony kortizolt hatékonyabbá tegye, vagyis hogy megakadályozza a kortizol májban való lebontását. Használható akár kapszula akár tea formájában. Nem javallott azonban hosszú távú alkalmazása, mivel csökkenti a kálium szintet és ezzel együtt megemelheti a vérnyomást. Mindamellett használata rövid távon sokak számára jól bevált. Esetleg az egyidejű kálium pótlás célszerű lehet.

 • Kerülje el az állati mellékvesevelőből készített őrleményeket tartalmazó készítményeket

Először is fontos tudni, hogy a mellékvese olyan belső elválasztású mirigy, amely 2 fő részre osztható: mellékvesekéreg és mellékvesevelő. Az ilyen készítményekben található állati eredetű mellékvesevelő őrlemény adrenalint tartalmaz, amelyből az alacsony kortizolszinttel küzdő betegek szervezetében már egyébként is túl sok van. Ráadásul nagy mennyiséget kell beszedni belőlük ahhoz, hogy pótolja a kortizolt amire szüksége van, ebből következik, hogy a szervezetben még nagyobb mennyiségű adrenalin lesz. Ezen kívül sosem lehet biztos abban, hogy mekkora a kortizol tartalma az egyes tablettáknak, ezáltal továbbra is szüksége lesz a napi átlagos testhőmérséklet mérésre, amennyiben ilyen típusú készítményt használ.

 • Hidrokortizon szedése (ha napi három vagy több alkalommal nagyon alacsony a kortizol szint)

Ebben az esetben nélkülözhetetlen, hogy tisztába legyünk a minket érő stressz mértékével. Továbbá fontos az alkalmazásánál, hogy megvizsgáljuk a nemi hormonok és a kálcium szintjét, mivel ezek nagymértékben csökkenhetnek. A Hidrokortizon rövid távú alkalmazása általában elégséges ahhoz, hogy megszüntesse azokat az okokat, amik nagy igénybevételnek teszik ki mellékvesét azután pedig fokozatos elhagyásuk javasolt.

Általánosságban elkövetett hibák

1/Nem végeznek nyáltesztet

Ahogy fentebb említettem a betegek a legtöbb, hogy régi nyálból készített teszt vagy puszta becslés alapján próbálnak diagnózist felállítani, azonban ez tévútra visz. Ugyanez igaz a vérből készített kortizol mérésre is. Mivel ez a kötött és szabad kortizolt együtt méri, és így azt jelzi, hogy minden rendben, sőt azt mutathatja, hogy magas a kortizol, még akkor is, ha ez nem igaz.

2/ Állati eredetű mellékvesekérget tartalmazó (ACE) vagy állati mellékvesevelőből készített őrleményeket tartalmazó készítmények használata olyan esetekben is, amikor ez nem indokolt

Ez gyakran előfordul azokkal, akik nem végeztetnek nyál-tesztet és csak találgatnak a kortizolszintet illetően. Illetve amikor a nyálból készített teszt beigazolja a kortizol alacsony szintjét, de ez a szint túl alacsony ahhoz, hogy a fenti készítmények pozitív hatást fejtsenek ki.

3/ Mellékvesevelőből készített őrleményeket tartalmazó készítmények alkalmazása alacsony kortizolnál akkor, amikor már eleve túl magas a szervezetben az adrenalin

Ezek a termékek további adrenalint tartalmaznak, ennek következtében az adrenalin megemelkedett mennyiségétől a pácienseknek olyan tünetei lehetnek, mint magas pulzusszám, szorongás, izgatottság, görcsök.

4/Nem alkalmazzák a napi átlag hőmérséklet mérését a mellékvesekérg vagy hidrokortizon használata esetén

Ez a páciensek szerint hatalmas hiba, ami a napi adag helytelen megállapításához vezet.

Hibák amelyeket a páciensek Hidrokortizon vagy ACE használata során elkövetnek

 • Nem használják a napi átlaghőmérsékletet a helyes dózis megállapítására
 • Nem kezelik az alacsony aldoszteron szintet
 • Az adagolásnál nem veszik figyelembe az őket ért stressz mértékét
 • Nem hangolják össze a napi dózist a pajzsmirigy gyógyszerekkel
 • A Hidrokortizont okolják a problémáikért, miközben a fenti hibákat elkövetik

Forrás: https://stopthethyroidmadness.com

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: