Pajzsmirigyzavarok – emésztési zűrök

2665

A pajzsmirigyhormonok által támogatott létfontos funkciók testünk valamennyi sejtje számára fontosak. Hatással vannak szervezetünk minden lényeges rendszerére, mint például az agyra, az emésztőrendszerre, a máj működésére, a szteroid hormon termelődésére, a glükóz- és fehérje anyagcserére. A szervezet  millieu interieurjének (homeosztázisának) fenntartásában alapvető a pszicho-neuro-endokrin-immun rendszer. Az utóbb évtized kutatásainak eredménye alapján kiegészült a mikrobiommal, amely rendkívül potens epigenetikai tényező, és a testi-lelki betegségek hosszú sorának pozitív vagy negatív faktora lehet. A mikrobiom megváltozása beleszólhat táplálkozási szokásainkba: Olyan étrendi választásra serkenthet, mely a bélflóra eltolódásának alapján elsősorban a mikrobiom saját „fittségét” biztosítja, és nem annyira a gazdaszervezetét. Ezen kívül befolyásolhatja a szervezet aktív T3 hormonnal való ellátottságát is. Ezért is fontos a gondosan megválasztott pajzsmirigy diéta.

A bélbaktériumok és a pajzsmirigy kapcsolata

A bélbaktériumok egyik már jól ismert funkciója, hogy részt vesznek az inaktív T4 aktív T3 pajzsmirigy hormonná alakításában. A T4 T3-á alakításának kb. 20%-a a bélrendszerben megy végbe. Ez a folyamat egy szulfatáz nevű enzimet igényel, mely az egészséges bélbaktérium flórából ered. A felborult bélflóra jelentősen csökkenti a T4 T3-á alakítását. Ez az egyik oka, hogy a csökkent bélfunkció esetén, akár normál TSH, T4 szint mellett is pajzsmirigy rendellenesség tünetei jelennek meg.

Bélrendszer és immunitás, autoimmun jelenségek-pajzsmirigyzavar

A belek fontos funkciója, hogy itt található az immunszövetek 70%-a. Az immunrendszernek ezt a részét hívjuk GALT-nak, vagyis “gut-associated lymphoid tissue” (bélrendszerhez kapcsolódó limfoid szövetnek). A problémák ott kezdődnek, amikor a bél-védőfal áteresztővé válik (ez a “lyukas vagy áteresztő bél szindróma”), nagy fehérje molekulák kerülnek a véráramba. Ezek a fehérjék aztán a szervezetben immunválaszt provokálnak, és megtámadják a szervezet saját sejtjeit. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a támadások szerepet játszanak az autoimmun betegségek kialakulásában, mint pl. a Hashimoto kórban. A pajzsmirigy alulműködés diéta kialakításánál lényeges szempont a megfelelő ételek, élelmiszerek kiválasztása, hogy a gyulladásos folyamatot mérsékeljük, egyúttal az immunrendszert támogassuk. Ugyanakkor az is ismert, hogy a pajzsmirigy hormonok jelentősen befolyásolják a gyomor és a vékonybél falának áteresztő képességét. Kimutatták, hogy a T3 és a T4 megvédi a belek nyálkahártyáját a stressz okozta fekélyek kialakulásától. Pajzsmirigy Serkentő Hormon (TSH) hatással van a GALT fejlődésére. A pajzsmirigy és a bél oda-vissza hatnak egymásra.

A bél-pajzsmirigytengely eltolódott harmóniájának visszaállítása

Fontos az egyénre szabott minőségi táplálkozás beállítás. A pajzsmirigy alulműködés étrend a friss, idénynek megfelelő, helyben megtermett, kevésbé manipulált zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék fogyasztása. A magasan feldolgozott adalékanyagokkal, mesterséges ízfokozókkal, szintetikus édesítőszerekkel terhelt élelmiszerek megágyaznak a krónikus bélrendszeri, anyagcsere betegségeknek, autoimmun folyamatoknak. Az okok pontos feltárását, mely a lyukas bél-szindróma kialakulását eredményezi szükséges megtennünk. Oki tényezők lehetnek: ételintoleranciák (pl. glutén, tejfehérje, tojás, stb.), ételallergiák, kevés gyomorsav és kevés emésztőenzim-termelés, antibiotikumok túlzott használata. Ezen kívül bakteriális, gombás, vírus, vagy parazitafertőzés, bélrendszerben lévő mikrobiom megbomlása, vércukor problémák, hormonális változások (pajzsmirigy alulműködés), valamint mellékvese kifáradás is. A pajzsmirigy diéta elhanyagolása a páciens egészségének romlását és egyéb járulékos problémák megjelenését is eredményezheti.

Hippokratész azt mondta: “Minden betegség a belekben kezdődik.” Ennek az igazságnak a mélységét napjainkban egyre jobban megértjük. Az egészségtelen bélrendszer gátolhatja a pajzsmirigy működését és Hashimoto kórt válthat ki, és az alulműködő pajzsmirigy, gyulladt és áteresztő bélhez vezethet. A bél- pajzsmirigytengely jó működésének helyreállításában, a lyukas bélszindróma rendezésében a pajzsmirigyzavarok megszüntetése: hatékony vitamin, ásványianyag bevitellel, pajzsmirigy alulműködés étrend és amennyiben szükséges a megfelelően beállított pajzsmirigy hormonpótlás jelentős segítő tényező. Ne feledjük a helyes életviteli döntéseinkkel, lelki harmóniánk gondos ápolásával, jó tervezéssel sokat tudunk tenni bél- pajzsmirigytengelyünk egészségre hangolásáért.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: