Segítség pajzsmirigyprobléma okozta hajhullásra

4165

Hogyan lehet megakadályozni a pajzsmirigy problémákhoz köthető hajhullást?

A hajnövekedés a fejtetőn kezdődik és a hajtüszőből indul. A fejtető szöveteit építő sejteket tápláló vérkeringés hatására indul a hajnövekedés, aminek kapcsán elterjedt, hogy a fejtető masszázsa jó a vérkeringés stimulálására. A hajnövekedés ciklikus: a haj kihullik és visszanő, még ha ezt észre sem vesszük sokszor.

A Molecular Biology of the Cell c. folyóiratban publikált szakirodalmi áttekintő tanulmány szerint a pajzsmirigy problémákat a T3 és T4 hormonok zavara okozza, ami hajhullást okozhat, különösen kezeletlen, vagy súlyos betegség esetén. A tanulmány szerint – sajnos – a hajhullás (az töredezett és elvékonyodott haj ugyancsak) hipo- és hipertireózis esetén is előfordulhat.

A pajzsmirigyproblémák az inaktív, csökkent (hipotireózis) vagy túlműködő (hipertireózis) pajzsmirigy miatt alakulnak ki. Egyes esetekben az agyalapi mirigy felelős a hipotireózis kialakulásáért, mert nem termel pajzsmirigystimuláló hormont (TSH), ami a pajzsmirigyhormonok termelését váltja ki. A T3 és T4 olyan alapvető fontosságú hormonok, amelyek számos folyamatot szabályoznak a szervezetben a hajnövést is beleértve. Ezekre a folyamatokra mind hatással vannak a pajzsmirigyproblémák.

Hogy néz ki a pajzsmirigyproblémával érintett haj?

Mindenkinek napi szinten hullik és visszanő a haja. A T3 és T4 rendellenes hatásmechanizmusa megzavarja ezt a növekedési ciklust, ilyenkor egy idő után ritkul a haj, anélkül, hogy új nőne a helyére. Ez érintheti a szemöldököt, testszőrzetet és szempillákat is. Kihullhatnak szálanként vagy csomókban, akár több területről is, ami elsőre fel sem tűnik.

Ilyenkor hajmosás vagy fésülködés után több haj marad pl. a fürdőszobában. Ha több, mint 100 szál hullik ki egy nap, az már a jelentős hajhullás jele.

A foltos hajhullástól (alopecia) szenvedő embereknél előfordulnak pajzsmirigyproblémák is, illetve a szisztémás lupusz eritematózus és a PCOS is okozhat hajhullást. Az International Journal of Trichology által idézet tanulmány szerint az idősebb kor is összefüggésben van a pajzsmirigyproblémákhoz köthető fokozott hajhullással.

Ha az esélyeket nézzük, akkor foltos, vagy bármilyen jellegű hajhullás fennállása és nem ismert pajzsmirigy betegség esetén érdemes orvoshoz fordulni és pajzsmirigyvizsgálatot kérni már a hajhullás első jeleinél.

Hogyan lehet megfékezni a pajzsmirigyproblémák miatt jelentkező hajhullást?

Sokan attól félnek, hogy az összes hajuk kihullik, de igazság szerint a pajzsmirigyproblémák által okozott hajhullás általában átmeneti és visszafordítható, ha az endokrinológussal együttműködve kivizsgálják a problémát és megkeresik a megfelelő kezelési módot. A hormonális egyensúly visszaállítását célzó gyógyszerek segíthetnek visszanöveszteni a hajat, de általában időbe telik mielőtt újra látni lehet a növekedést.

Dr. Amy Myers szerint érdemes teljes pajzsmirigyvizsgálatot kérni, a TSH, szabad T4, T3 és rT3 (inaktív hormonforma) szintjének ellenőrzése céljából.

Ezeknek a hormonoknak a szintje optimális kell, hogy legyen, a „normális” nem elég. Mi a különbség? Attól, hogy normális tartományban vannak a hormonszintek különösen a — TSH és T4 —, még jelentkezhetnek hajhullással kapcsolatos problémák. Ebben az esetben érdemes felkeresni a kezelőorvost az egyéni pajzsmirigyhormon-egyensúlyeltérést célzó gyógyszerek megfelelő fajtájának és dózisának kiválasztása céljából. Az endokrinológus segíteni fog a tüneteteket célzó hatékony kezelés megtalálásában.

Fontos olyan szakembert keresni, aki jártas a pajzsmirigyproblémák kezelésében. Emellett érdemes követni a tünetek alakulását, a gyógyszeres terápiák hosszát és elmenni a rendszeres orvosi ellenőrzésekre, illetve kiállni magunkért az orvosi konzultációk során. Kérdezzünk rá minden lehetséges kezelési opcióra és ezeknek a kombinációira, különösen akkor, ha a hajhullás a gyógyszeres terápia megkezdése után is folytatódik.

Hogyan lehet megfékezni a hormonális eredetű hajhullást?

A stresszkezelés és táplálkozás kulcsszerepet játszik a haj egészségében is.

  1. Ellenőrizzük és töltsük fel a vasraktárakat. Az alacsony vasszint alacsony ferritin szintet okoz, ami összefüggésben van a hajnövekedéssel. A pajzsmirigyproblémák is okozhatnak alacsony ferritin szintet, szóval érdemes a vas- és ferritin szintet a pajzsmirigyfunkciókkal együtt kivizsgálni.
  2. Biztosítsuk a megfelelő fehérjebevitelt, mivel a fehérje a haj építőköve.
  3. Fogyasszunk biotin tartalmú multivitamint. Az A-,C-,E- és B-vitaminok, illetve a cink, réz és Q10 koenzim is hozzájárulnak a haj egészségéhez. A biotin, a B-vitamin család tagja esszenciális szerepet tölt be, szinte mindenhol kaphatók biotin tartalmú haj-, bőr- és körömápoló készítmények. Fontos: csak olyan elismert cégtől vásároljunk, amelyek gyógyszerészeti vagy magas minőségű vitaminokat kínálnak, mert ezek a legbiztonságosabbak és leghatékonyabbak.
  4. Figyeljünk a mindennapos stressz mértékére. A sok stressz túlzott mértékű kortizol termeléséhez vezet. Ha a krónikus stressz mértéke elér egy bizonyos szintet, akkor megingatja a hormonrendszerünk érzékeny egyensúlyát és káoszt okoz, ami a haj állapotát is érinti.

Ha valaki krónikus stressz mellett fogyaszt pajzsmirigyre ható gyógyszereket, azzal árthat magának hosszútávon. Jen Mayo, az integratív egészségügyi-coach szerint a stresszhormonok jelentős szerepet játszanak a hajhullás és az általános hormonegyensúly zavar kialakulásában. „A stressz nyomot hagy a testen, hiszen egy állandó „készenléti” reakciót idéz elő. Hogyha az állapotot kiváltó ok nincs megoldva, az fizikai szinten manifesztálódik, amely csak a jéghegy csúcsa, így az ezeket célzó kezelések is csak a felszínt érintik és időszakos eredményt hoznak.”

Mayo a napi rendszerességű, nyálmintából történő kortizolszint mérést javasolja, „ami az alacsony és magas kortizolszintet is kimutatja”; mert mindkettő okozhat hajhullást. A terápia mellett a mindennapi meditáció, naplóírás, jóga vagy más stresszcsökkentő módszerek, mint a kültéri testmozgás is segíthet a kortizolszint csökkentésben.

Mik lehetnek a hajhullás egyéb okai?

Mindenképp konzultáljon orvosával a hajhullással kapcsolatos kérdéseiről vagy aggodalmairól, és nézzen utána a családi kórtörténetnek, mert az segíthet a megoldás megtalálásában. A hajhullás további okai lehetnek:

  • Öröklődő férfias vagy nőies típusú hajhullás
  • Kemoterápiás gyógyszerek
  • Életkor, különösen 50 felett
  • A túlzott hajformázás vagy túl sok hajápoló termék miatt történő károsodás
  • Gombás fertőzés, mint például a sömör
  • Túl kevés fehérje vagy vas az étrendben
  • Testi trauma (műtét vagy sérülés által)
  • Krónikus stressz
  • Autoimmun betegségek
  • Testtömegvesztés

A hormonrendszer komplex és sok egészségügyi állapottal összefügg, emiatt kell minden lehetséges pajzsmirigybetegséghez köthető tünetet említeni a kezelő orvosnak, beleértve a sikertelen testtömegvesztést, extrém kimerültséget, megnagyobbodott pajzsmirigyet (golyva) és hajhullást.

dr. Bérczy Judit szakértői megjegyzése:

A pajzsmirigy betegség autoimmun hátterének teljeskörű feltárása érdekében – a cikkben kiemeltek mellett – fontos a vérvétellel történő antiTPO, antiTg, és TRAK meghatározása is. Az autoimmun thyreoiditis gyakran okoz pajzsmirigy alulműködést és más autoimmun betegséggel is együtt járhat, leggyakrabban a glutén érzékenységgel (cöliákia).

Forrás: https://www.endocrineweb.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: