Testedzés hipotireózis mellett

765

A megfelelő edzésterv segít a hipotireózis tünetei elleni küzdelemben és a testtömeg csökkentésében, vagy megtartásában, ami által jobban érezheti magát az ember.

A pajzsmirigy talán kicsi, de nagy szerepet játszik a szervezet működésében, mert olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét. Az anyagcsere folyamata során alakulnak át a bevitt ételek és italok energiává. Ha valakinek hipotireózisa, vagy csökkent pajzsmirigyműködése van, akkor az anyagcsere lelassul, ami jellemzően indokolatlannak tűnő testtömeg növekedést, lelassultságot és kimerültséget okoz.

A csökkent pajzsmirigyhormon mennyiség a vérzsírszintek (például az LDL-koleszterin) megemelkedését is okozhatja. A pajzsmirigyhormonok segítik a vérben keringő koleszterin májban történő lebontását, emellett olyan enzimeket stimulálnak, amelyek a szervezetben lévő trigliceridektől és más fajta zsíroktól segítenek megszabadulni. Ha nem áll rendelkezésre elegendő pajzsmirigyhormon, akkor az LDL- és trigliceridszint megemelkedik.

Sőt, a hipotireózis még a hangulatra is negatív hatással van. A pajzsmirigy ugyanis segíti az agy és idegek közötti kémiai hírvivők, a neurotranszmitterek szabályozását. Amikor a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor ezek a „kémiai üzenetek” összezavarodhatnak, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

„A legfontosabb teendő hipotireózis esetén, hogy elmenjünk orvoshoz, aki beállítja a megfelelő pajzsmirigyhormon-szintet” – mondta Dr. R. Mack Harrell, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok választott elnöke és a hollywoodi (Florida) Memorial Regional Kórház endokrinológusa.

Mi a következő lépés? Vegyük fel a testmozgást a teendők listájára. A rendszeres testmozgás egy fontos eleme a hipotireózis átfogó kezelésének. A testmozgás során kalóriákban mérhető energiát égetünk el, ami ellensúlyozni tudja a lelassult anyagcserét. A jó edzés hangulatjavító is egyben, mert mozgás közben a szervezetben endorfin és más hangulatjavító vegyületek szabadulnak fel.

A hipotireózis és testedzés összefüggései

Mi a legjobb edzésforma hipotireózisban szenvedők számára? „Olyan program, ami alacsony intenzitású aerob edzésből és erősítésből áll” – javasolta Dr. Yaroslav Gofnung, az oaksi (Kalifornia) Los Robles Kórház endokrinológusa. Az alacsony intenzitású aerob edzés hatására emelkedik a pulzus- és légzésszám, anélkül, hogy jelentős teher hárulna az ízületekre, ami azért is fontos, mert az ízületi fájdalom a hipotireózis egyik gyakori tünete, folytatta Dr. Gofnung.

A szobakerékpár vagy alacsony ellenállással működő elliptikus tréner jó választás a kardio edzéshez. A gyaloglás is tökéletes mozgásforma abban az esetben, ha nincs megdagadva a boka, vagy térdízület, tette hozzá Dr. Gofnung.

Emellett a pilates, vagy könnyed jóga fejleszti a törzsizmokat és enyhíti a hipotireózishoz köthető hát- és csípőfájdalmat.

A hipotireózisban szenvedő emberek számára az erősítő gyakorlatok is kedvezőek lehetnek, ezek között van a kitörés, lábemelés, fekvőtámasz vagy saját testtömeggel működő edzőeszközön végezhető mozgások is. Az erősítő edzés építi az izomtömeget, amely még nyugalmi állapotban is több kalóriát éget el, mint a zsírszövet. Az izomépítés így segíthet ellensúlyozni a pajzsmirigy alulműködésből eredő testtömeg növekedést.

A legjobb edzéstervek hipotireózis esetén

Igor Klibanov torontói személyi edző, a Fitness Solution Plus alapítója és a „Határtalan fejlődés: avagy hogyan aknázzuk ki a testünkben rejlő lehetőségeket” (Unlimited Progress: How You Can Unlock Your Body’s Potential) című könyv szerzője a hiportireózisban szenvedő emberek számára a kardio és erősítő edzéseket javasolja, utóbbi a következő 6 gyakorlatot foglalja magában:

Egy lábas emelés. Álljunk egy lábon és támaszkodjunk valamire az egyik kezünkkel az egyensúly megtartása érdekében. A másik kezünket helyezzük a comb elé és lazítsuk el. Lassan emeljük hátra a levegőben lévő lábunkat nyújtva, amennyire csak tudjuk, és közben fokozatosan dőljünk előre, amíg a kezünk meg nem érinti a földet. Ezt követően ugyan ilyen lassú tempóban engedjük vissza a lábunkat a talajon lévő támasztó láb mellé és egyenesedjünk fel. Ez a gyakorlat a farizmokat dolgoztatja meg. Fontos, hogy a hátat közben tartsuk végig egyenesen.

Guggolás. Egyenes állásból toljuk hátrafelé a csípőt és hajlítsuk a térdeket, amíg ülő pozícióba nem kerülünk (boka és térd egy vonalban, ügyeljünk rá, hogy a térd soha ne előzze meg a bokát és a lábfejet). Klibanov szerint az egy mítosz, hogy a helyesen elvégzett gyakorlat károsítaná a térdízületet, ha az eredendően egészséges volt.

Fejfölé nyomás vagy hasonló mozgás függőleges testhelyzetben. Emeljünk egy-egy súlyzót vállmagasságba (felkar és alkar derékszöget zár be). A kezeket fordítsuk úgy, hogy előre nézzenek. Emeljük tovább a súlyzókat, amíg ki nem egyenesedik a könyök, aztán engedjük vissza a vállig.

Két kezes lehúzás vagy hasonló húzó mozgás függőleges testhelyzetben. Fogjunk meg egy rudat, úgy, hogy a tenyerek kifelé néznek és húzzuk le a kulcscsontig. Tartsuk egyenesen a hátat és a rudat húzzuk annyira közel az archoz, amennyire lehetséges.

Fekvőtámasz vagy hasonló toló mozgás vízszintes testhelyzetben. A 2 tenyerünket tegyük a földre vállszélességben. A lábakat kinyújtva helyezzük egymás mellé. Hajlítsuk be a könyököt és vállat, amíg közel nem kerülünk a földhöz. Ha a fekvőtámasz túl nehéz, akkor végezzük ugyanezt a mozdulatot egy asztalnak vagy falnak támaszkodva (lábak a talajon).

Evezés vagy hasonló mozgás vízszintes testhelyzetben. Üljünk le az evezőgép ülésébe és fogjuk meg a kötélhez csatolt fogantyúkat. A hátat egyenesen tartva dőljünk hátra 10-15 fokban. Húzzuk hátra a köteleket, amíg az el nem éri a hasunk közepe táját, majd szabályozott mozgással engedjük vissza.

Először kezdjük mindegyiket 15 ismétléssel majd később emeljük 20-ra. „A legtöbb ízületi problémával küzdő ember úgy tapasztalja, hogy ezek a gyakorlatok nem bántják az ízületeiket” – mondta Klibanov. Amikor valaki elkezdi ezt az edzésprogramot, akkor először nagyjából 15-20 percig tarthat. Az elérendő cél: 3 sorozat és 20-20 ismétlés, ami nagyjából 40-45 percet vesz igénybe.

Az aerob edzést heti 3-4 alkalommal tervezzük, az erősítést pedig heti 2-3 alkalommal, javasolta Klibanov. Ha ezt elvégezzük, akkor jó úton haladunk a testtömeg csökkentés és jobb általános közérzet felé.

Vegyük könnyedén a testmozgást

Szépen fokozatosan kezdjük el. „Ha valaki túl hirtelen áll neki, akkor megsérülhet és vissza kell vennie” – figyelmeztet Gofnung. „Válasszunk olyan mozgásformát, amelyet élvezünk és a testünk is bírja, mert az növeli az esélyét, hogy kitartunk mellette.”- tette hozzá.

Igazítsuk az ismétlésszámot a fejlődés szerint. „Mindössze két hét alatt megváltozik a test, így az edzést is meg kell változtatni” – fejtette ki Klibanov. Azt is hozzátette, hogy ne féljünk a folyamat előrehaladásától, mert „minél inkább formán kívül van valaki, annál gyorsabb a fejlődés”.

Ha valami fájdalmat okoz, akkor kisebb változtatásokra van szükség, mint a gyakorlat vagy mozgás dőlésszöge vagy testhelyzete. Ha továbbra is fájdalmat okoz, akkor másféle mozgásformát kell keresni, amely nem okoz diszkomfortot. Ha ez nehezen megy egyedül, akkor szánjunk időt egy személyi edzőre, aki specifikus tanácsokat ad és megmutatja, hogyan lehet testtömeget csökkenteni az általunk választott mozgásformával.

Mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, mielőtt bármilyen új edzéstervet próbálunk ki. Soha ne helyettesítsük testmozgással a pajzsmirigyre ható gyógyszeres kezelést. A helyes gyógyszeres kezelés hatására 3-4 hét alatt jobban érzni magát az ember, és újra lesz motivációja visszatérni vagy belevágni a rendszeres edzésprogramba, mondta Dr. Harrell.

Forrás: https://www.everydayhealth.com/

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: