Pajzsmirigy és -gyomor autoimmun jelenségei, együttes előfordulás

5913

Az autoimmun pajzsmirigybetegségek előfordulása meredeken emelkedik. Leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis. A thyreoperoxidáz (TPO) elleni antitest megjelenése a népesség közel 10%-ban fordul elő. Az életkor előrehaladtával, az idősebb korosztályban megközelítheti a 30%-ot. A thyreoglobulin (TG) elleni antitest is gyakran kimutatható Hashimoto thyreoiditisben.

Ezen kívül pajzsmirigy alulműködés előfordulása hazánkban is eléri az úgynevezett „civilizációs járványok” közé való sorolást átlagosan 5-7%-kal. A kórkép megjelenése nőknél jóval gyakoribb.

A thyro-gastricus szindrómát az 1960-as években írták le: tehát a pajzsmirigy ellenes antitestek jelenlétének megjelenését és a vészes vérszegénység (anaemia perniciosában) együttes jelenlétét. Az elmúlt több évtized kutatásai és klinikai gyakorlata a felnőttkori autoimmun polyglanduláris szindrómák (PAS 3b) közé sorolják. Itt együtt fordul elő: PCA/IFA gyomor-, + aTPO/aTG/TRAK pajzsmirigy antitestek jelenléte.

Izgalmas összefüggéseket, hasonlóságokat figyelhetünk meg a pajzsmirigy és gyomor vonatkozásában: mindkét szerv jódfelvételre képes rendelkezik Na+/I+ szimporterrel és peroxidáz aktivitással (thyreoperoxidáz és gyomor peroxidáz). Érdemes megemlíteni a mucinózus fehérjetermelést, mely mindkét szervre jellemző (tyhreoglobulin a pajzsmirigyben és mucin a gyomorban).

Pár gondolat és fogalom pontosítás a teljes megértéshez.

A krónikus gyomor-bélrendszeri problémák sokakat érintenek, gyakran együtt járnak, s okai a vérszegénységnek. Az idült gyomorhurut, melynek a gyomornyálkahártya sorvadással együtt járó (atrófiás gasztritisz) formája   – a populáció kb. 2%-át érinti és mintegy 5%-ban autoimmun jelenségeket mutatnak: Parietal cell anti body, PCA és a gyomor a fősejtjei által termelt intrinsic faktor elleni IFA- antitestek jelennek meg, mutathatók ki a vérből. Az autoimmun folyamatok eredményeként teljes savhiány állapota alakulhat ki, vashiánnyal. AZ IFA által károsodott intrinsic faktor termelődés miatt: B12vitamin- hiány és vészes vérszegénység kórképe (anaemia perniciosa) jelentkezik.

Ami különösen fontos és tudatosítanunk kell, hogy ezen autoimmun jelenségeket mutató PAS 3b -thyro-gastricus szindróma kialakulásában igen jelentős szerepe van az epigenetikai tényezőknek-környezeti faktoroknak – étrend, mikrobiom – antibiotikum használatnak, D-vitamin ellátottság és a vírusfertőzéseknek is.

Hashimoto-thyreoiditisben a teljes populációnál jóval gyakoribb a krónikus atrophiás gastritis – 30%. Krónikus atrophiás gastritisben intestinalis metaplasia, gyomor carcinoma is jelentkezhet. Gondos családi anamnézis felvétel alapján, a vérszegénységre való hajam esetén precíz laborvizsgálatokkal tájékozódunk a vérképzésről, vas ellátottságról, B12-, D-vitamin szintről. Gyakran visszatérő gyomorpanaszok, emésztési gondok megléte esetén javasolt PCA és IFA antitestek vizsgálata anti-TPO pozitív betegnél.

Pajzsmirigy alulműködésben alkalmazott Levothyroxin felszívódását több tényező befolyásolja – Éhgyomorra, tiszta vízzel kell bevenni, 30-60 perccel az első étkezés előtt, vagy min. 2 órával az utolsó étkezés után – Rosszabb felszívódás coeliakiában, laktóz intoleranciában, krónikus gastritis és H. pylori fertőzés esetén a 1,8 µg/ttkg feletti LT4 (levothyroxin) igény esetén atrophiás gastritis esélye jelentősen megnő, ezért gasztroenterológiai kivizsgálással (gastroscopia) ezt tisztázni érdemes. PCA pozitív pajzsmirigy alulműködésben a levothyroxin igény 0,2 µg/ttkg- mal nagyobb.

Glycerinben oldott, zselékapszulás levothyroxin készítmény ezekben az esetekben kedvezőbb lehet.

Az epigenetikai tényezők szerepének fontossága miatt: alapvető a D-vitamin hiány rendezése, a bélflóra helyreállítás, az adalékanyagmentes táplálkozásra törekvés és az idénynek megfelelő, friss élelmi alapanyagokat használata.

Reklám

Figyelmedbe ajánlom az alábbi termékeket: